Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments3246

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Росія

31 січня відбулись протести по країні на підтримку заарештованого Олексія Навального. Було затримано понад 5 тисяч осіб, серед них і дружина Навального Юлія. Найбільше затриманих було у Москві, понад 1600 осіб, та  у Санкт-Петербурзі понад 1100 протестуючих.

  1. М'янма (Бірма)

Армія захопила владу в понеділок, 1 лютого, в результаті державного перевороту проти демократично обраного уряду Аун Сан Су Чжи. Путч відбувся після багатоденної напруженості між цивільним урядом та військовими, які звинувачують правлячу партію у шахрайстві під час парламентських виборів у листопаді. Військові заарештували Аун Сан Чжи , президента країни та ввели надзвичайний стан на рік.

  1. Індія

Пандемія серйозно вразила економіку Індії та її 1,3 мільярда людей, котрі зазнали одного з найжорстокіших карантинів у світі минулої весни. Маючи лише 0,8 лікарів на 1000 жителів та 11 мільйонів зареєстрованих випадків, Індія є другою країною у світі, яка найбільше постраждала від Covid-19. Тому  бюджет, розроблений у понеділок, 1 лютого, урядом на 2021-2022 роки, має на меті відновлення економіки, але також і покращити сектор охорони здоров'я. Більше 30,5 мільярдів доларів піде на різні програми охорони здоров’я, що є вдвічі більше, ніж у попередньому бюджеті. В основі цієї стратегії лежить вакцинація. Індія хоче вакцинувати 300 мільйонів людей до літа.

  1. Бразилія

2 лютого президенту Бразилії вдалося отримати свого союзника на посаді спікера Палати представників Конгресу, незважаючи на  падіння його популярності та численні вимоги імпічменту проти нього. Проти Жаїра Болсонаро було подано шістдесят вимог імпічменту, двадцять з яких стосується управління боротьби з коронавірусом що призвело до великої кількості смертей у країні, близько 225 000. Але саме президент Палати представників, яким був обраний за підтримки Болсонаро Артур Ліра, приймає рішення чи слід враховувати всі ці вимоги про імпічмент.

  1. Італія

Президент Італії Серджо Маттарелла викликав екс-президента Європейського центрального банку (ЄЦБ) у  середу вранці, 3 лютого,  для консультацій, щоб попросити його сформувати кабінет національної єдності в умовах кризи в галузі охорони здоров'я та економіки.

  1. Франція

3 лютого, адміністративний суд Парижа визнав французьку державу відповідальною за провали в боротьбі з глобальними потепління та наказав їй виплатити символічний євро як моральну шкоду чотирьом асоціаціям-скаржникам. Як пишуть у французьких ЗМІ, 3 лютого 2021року залишиться у літописах для асоціацій із захисту навколишнього середовища, як французьких, так і міжнародних.

  1. США

4 лютого компанія Ілона Маска SpaceX запустила на орбіту ракету-носій Falcon 9 з партією з 60 комунікаційних супутників Starlink. Це був вже 108 запуск ракет Falcon та 18-та партія супутників виведених на орбіту.

  1. США

У четвер, 4 лютого, президент США Джо Байден закликав закінчити  війну В Ємені, оголосивши про припинення американської підтримки та продажу зброї військовій коаліції, яку очолює Саудівська Аравія. А Державний департамент США заявив у п'ятницю (5 лютого), що скасує класифікацію хутів в Ємені як терористичну групу, яку адміністрація Трампа так кваліфікувала за кілька днів до відставки від влади

  1. М'янма (Бірма)

Тисячі протестуючих пройшли вулицями Рангуна в суботу, 6 лютого, що є найбільшим мітингом протесту після військового перевороту 1 лютого. Військові відключили доступ до Інтернету по всій країні, але деяким користувачам мережі вдалося обійти цензуру і транслювати паради в прямому ефірі, використовуючи VPN.

  1. Німеччина

Крістін Лагард, президент Європейського центрального банку(ЄБЦ), очікує відновлення економіки влітку. Вона назвала 2021 рік роком економічного відновлення і закликала європейські країни активізувати роботу над своїми планами відновлення. ЄЦБ передбачає зростання близько 4% цього року, після скорочення на 7% у 2020 році.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!