Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments3142

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Словаччина

Під тиском за таємне замовлення 2 мільйонів доз Sputnik V, російської вакцини проти Ковід-19, яка ще не затверджена Європейським Союзом, словацький прем'єр-міністр Ігор Матович оголосив у неділю, 28 березня, що йде з посади. Раніше у відставку пішов міністр охорони здоров’я Марек Крайчі.

  1. Єгипет

29 березня, президент країни Абдель Фаттах ас-Сісі заявив про розблокування Суецького каналу. А глава Суецького каналу уточнив, що через три з половиною дня повністю буде відновлена навігація каналом. Успішна робота була  завдяки виїмці понад 30 000 кубічних метрів піску та гравію під носом та кормою 400-метрового судна "Ever Given", яке сіло на мілину 23 березня заблокувавши Суецький канал, через який ведеться близько 12% світової торгівлі.

  1. Ковід-19

Лідери близько 20 країн, президент Європейської Ради та глава ВООЗ у вівторок, 30 березня, закликали до розробки міжнародного договору про пандемію, який би зміг протистояти у боротьбі з майбутніми кризами здоров'я. Ці глави держав або урядів, включаючи президента Франції Макрона та канцлера Німеччини Ангелу Меркель, британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона, підкреслюють, що Covid-19 представляє найбільший виклик з часів другої світової війни. США, Великобританія та дванадцять інших країн різко розкритикували звіт Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) про походження пандемії Covid-19, в якому неявно звинувачували Китай у відмові у доступі до повних та оригінальних даних та зразків

  1. Китай

30 березня Глава КНР Сі Цзіньпін розпорядився оприлюднити зміни у виборче законодавство Гонконгу. Згідно цих змін кількість депутатів у Гонконзі збільшиться з 70 до 90. Прямим голосуванням вже будуть обиратись тільки 20 депутатів порівняно з 35, котрих обирали раніше. 40 депутатів буде призначати лояльний до Пекну комітет і ще 30 будуть обиратись від певних галузей, які також лоядьні до китайського керівництва. Фактично Пекін тепер зможе контролювати виборчий процес у напівавтономному Гонконзі, не допускаючи до виборів опозиційних депутатів.

  1. Бразилія

 30 березня,  у вівторок, троє командуючих бразильських збройних сил спільно подали у відставку через незгоду з президентом республіки Жаїром Болсонаро. У конфлікті з президентом Бразилії, який напередодні звільнив міністра оборони,  командуючі армії, флоту та повітряних сил подали у відставку, що стало найгіршою кризою між бразильською владою та військовими з 1977 року.

  1. Франція

31 березня, у середу, президент Франції Еммануель Макрон оголосив про подальше посилення заходів щодо боротьби з Covid-19. Ясла, школи, коледжі та середні школи закриються на три-чотири тижні, а обмеження, що діють з середини березня в 19 департаментах, будуть продовжені по всій країні на чотири тижні з суботи.

  1. ОПЕК(Організація країн-експортерів нафти)

Припускаючи, що попит почне зростати з літа, країни-експортери нафти у четвер, 1 квітня, схвалили подальше збільшення видобутку нафти в період з травня по липень, хоча це все ще далеко від рівня до пандемії. Після тригодинної зустрічі в четвер, ОПЕК та Росія домовились збільшити видобуток на 350 000 барелів на день у травні та червні та на 441 000 барелів на день у липні. Країни-експортери нафти вже почали це робити в січні, збільшуючи видобуток на 500 000 барелів на день.

  1. США

Президент США Джо Байден у п'ятницю, 2 квітня, скасував санкції, накладені його попередником, Дональдом Трампом, на кількох членів Міжнародного кримінального суду (МКС), включаючи с прокурора Фату Бенсуду. Але між Сполученими Штатами та МТС продовжують зберігатися серйозні розбіжності щодо дій суду у відношенні подій в Афганістані та Палестині.

  1. Аргентина

Президент країни 62-річний Альберто Фернандес отримав позитивний тест на коронавірус, незважаючи на щеплення у січні російською вакциною Sputnik V. Він був першим главою держави в Латинській Америці, якому було зроблено щеплення.

  1. США

Працівники заводу в Балтіморі, штат Меріленд, з виробництва двох вакцин Covid-19 випадково переплутали інгредієнти, необхідні для їх виготовлення, кілька тижнів тому і зіпсували 15 мільйонів доз вакцини Johnson & Johnson. Це вже затримало майбутні поставки одноразових доз вакцин Johnson & Johnson у Сполучених Штатах, а Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) почало розслідування.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!