Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments6194

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Росія

Росія заявила у неділю, що 20 співробітників посольства Чехії в Москві є "персонами нон грата і повинні покинути країну до кінця дня в понеділок, 19 квітня. Таким чином російська влада відреагувала на рішення Чехії минулого тижня, вислати з країни 18 російських дипломатів, яких звинуватили у причетності до російських спецслужб та вибухах зброї на складах у жовтні 2014 року.

  1. Чад

Ідріс Дебі Ітно, чинний президент( президент країни з 2 грудня 1990 року) був переобраний на шостий термін, набравши 79,32% голосів виборців на президентських виборах 11 квітня, згідно з попередніми офіційними результатами, оголошеними в понеділок, 19 квітня, національним виборчим органом. Колишній і останній прем'єр-міністр Дебі Альберт Пахімі Падаке посів друге місце з 10,32% поданих голосів. Явка на цих виборах склала 64,81%. Після тридцяти років влади президент Чаду щойно був переобраний на шостий термін загинув 20 квітня, на другий день після оголошення переможцем виборів, під час відвідування військ на лінії фронту у наслідок бою з повстанцями. Його син Махамат Ідрісс Дебі був проголошений тимчасовим президентом перхідною радою військових офіцерів.

  1. Німеччина

Виконавчий комітет Християнсько-демократичного союзу(ХДС) ухвалив рано вранці у вівторок 20 квітня кандидатуру Арміна Лашета кандидатом у канцлери на виборах 26 вересня. За лідера партії проголосував 31 член - більшість із 77,5%. Його суперник на цій посаді, популярний баварський політик  Маркус Седер набрав лише 9 голосів.

  1. США

Після трьох тижнів судового розгляду справи в Міннеаполісі, штат Міннесота, колишній поліцейський Дерік Шовін був засуджений у вівторок 20 квітня за вбивство афроамериканця Джорджа Флойда 25 травня 2020 року. Після приблизно десяти годин обговорення протягом двох днів, 12 присяжних визнали обвинуваченого винним за всіма трьома звинуваченнями - вбивством, вбивством та умисним насильством, що призвело до смерті. Суддя Пітер Кейхілл заявив, що вирок буде винесено приблизно через вісім тижнів. Дереку Шовіну загрожує до 40 років в'язниці.

  1. Великобританія

Шість клубів англійської Прем'єр-ліги офіційно вийшли зі складу Суперліги. "Манчестер Сіті" першим оголосив про це, а також "Челсі", який першим заявив про намір зробити це, підготувавши відповідні документи. Решта чотири команди - "Арсенал", "Ліверпуль", "Манчестер Юнайтед" і "Тоттенхем". Оголошений у неділю, 18 квітня, проект Суперліги з 12 командами викликав великий резонанс у світі футболу.  Поки ще «Реал». «Барселона, «Мілан» та «Ювентус» ще не заявили про свій вихід і президент УЕФА Олександр Чеферін закликав їх прийняти рішення, або вони не зможуть взяти участь у Лізі чемпіонів.

  1. Німеччина

Бундестаг у середу, 21 квітня,  прийняв закон, що дозволяє федеральній владі у країніі обійти федеральні уряди в боротьбі з коронавірусом. Кілька тисяч протестуючих проти закону були розігнані у Берліні після втручання поліції.

Більшість обмежень у законі, включаючи комендантську годину, з 22:00 до 5:00, набудуть чинності, коли буде перевищено поріг 100 заражень на 100 000 населення. Школи будуть закриті, коли рівень захворюваності досягне 165 заражень на 100 000 жителів.

  1. США

NASA оголосило у середу, 21 квітня, що його Rover успішно перетворив вуглекислий газ в атмосфері Марса на кисень. Використовуючи пристрій Moxie, розроблений в Массачусетському технологічному інституті (MIT), компанія Perseverance виробила 5 грамів кисню, що стало великий перший кроком в історії завоювання космосу.

  1. Клімат

22 квітня розпочався дводенний онлайн-саміт з питань зміни клімату за участі 40 світових лідерів. Під час виступу на саміті, президент США Джо Байден заявив, що США скорить вдвічі викиди парникових газів у США до 2030 року в порівнянні з  2005 роком. Напередодні саміту, країна , яка є третьою економікою світу, Японія взяла на себе зобов’язання скоротити викиди на 46% до 2030 року.

  1. США

В п'ятницю, 23 квітня, американські органи охорони здоров'я дозволили відновити розповсюдження вакцини проти Covid-19 з лабораторії Johnson & Johnson. Використання вакцини було припинено 13 квітня після рідкісних випадків тромбозу, але після ретельних досліджень Агентство з лікарських засобів США (FDA) дійшло висновку, що відомі та потенційні переваги вакцини від Covid-19 перевищують відомі та потенційні ризики для осіб віком від 18 років. Щеплення відновились у суботу, 24 квітня, а загалом у США цю вакцину вже отримали майже 8 мільйонів людей.

  1. США

Білий дім опублікував довгоочікуване вірменською громадою комюніке у суботу, 24 квітня, опівдні за Вашингтонським часом, у якому президент США Джо Байден визнав масові убивста вірмен у 1915 році геноцидом. Напередодні визнання, 23 квітня, Джо Байден особисто зателефонував президенту Туреччини Реджепу Ердогану та повідомив про своє рішення.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!