Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

0

comments7290

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Німеччина

3 травня, партія зелених висунула на посаду канцлера 40-річну Анналену Бербок. Партія зелених вперше у своїй історії, партія була заснована у 1980 році, у рік коли народилась Анналена Бербок, висунула кандидата на посаду канцлера Німеччини. За соціологічними опитуваннями партія зелених має гарні шанси взяти участь у формуванні майбутнього уряду і навіть поборотись за перемогу на виборах восени цього року.

  1. США

Очікується, що Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA), американський орган з питань лікарських засобів, дозволить вакцину проти коронавірусу, розроблену Pfizer, підліткам у віці від 12 до 15 років на початку наступного тижня, що стане ще одним кроком до перемоги у боротьбі з Ковід-19.

  1. Франція

Франція та Єгипет домовились про придбання Каїром 30 додаткових літаків Rafale. Єгипет вже має 24 Rafale куплені у 2015 році. Сума контракту сягає 3,75 млрд.євро. Представник міністерства оборони Єгипту підтвердив угоду пізно ввечері 3 травня.

  1. Ізраїль

Після тижнів інтриг та чуток ізраїльський прем'єр-міністр Бенджамін Нетаньяху не зміг зібрати необхідну більшість із 61 парламентарія у відведений для цього час, який завершився у вівторок, 4 травня. Президент Реувен Рівлін у середу, 5 травня, звернувся до лідера центристської партії Єш Атід Яіра Лапіда з пропозицію сформувати уряд. Якщо опозиції вдасться сформувати уряд, то епоха Нетаньяху після перебування при владі протягом дванадцяти років завершиться. 

  1. Іспанія

Праві тріумфують на регіональних виборах в Мадриді. Це нищівна поразка для соціалістичного прем'єр-міністра Педро Санчеса та його союзника партії  Подемос. За майже кінцевими результатами, оприлюдненими у вівторок ввечері, 4 травня, перемогла опозиційна консервативна Народна партія та лідерка регіону Ізабель Діас Аюсо, рішучий противник суворих обмежень щодо здоров'я, подвоїла свій рахунок у порівняні з останніми регіональними виборами у травні 2019 року, отримавши понад 44% голосів та 65 місць зі 136 у регіональному парламенті. А у вівторок ввечері, 4 травня, лідер Подемос Пабло Іглесіас заявив, що відходить від політики. Це рішення знаменує кінець розділу іспанської політики, коли колишній професор політичних наук був одним з головних обличь в іспанській політиці, з моменту створення його радикальної лівої партії в 2014 році.

  1. США

США у середу, 5 травня, оголосили про підтримку тимчасового припинення дії патентів на вакцину проти Covid та  та братимуть активну участь у переговорах з цією метою в рамках Світової організації торгівлі  (СОТ), що допоможе бідним країнам, яким бракує дорогоцінних доз. Ця заява викликали негативну реакцію світової фармацевтичної промисловості, а скасування патентів може зайняти час, оскільки багато країн, включаючи Францію та Великобританію, виступають проти.

  1. США

Після чотирьох вибухів ракета SpaceX Starship вперше успішно приземлилася. Про це написав у середу, 5 травня, Ілон Маск у Twitter. SpaceX планує обрати цю ракету у якості космічного корабля для польоту на Марс.

  1. Німеччина

Ангела Меркель відхилила в четвер, 6 травня, пропозицію США скасувати патенти на вакцини проти Ковід-19. Така позиція Німеччини не дає нічого хорошого для дискусій на цю тему у Світовій організації торгівлі (СОТ).

  1. Японія

У МОК заявили, що ніщо не завадить провести Олімпійські ігри в Токіо. Віце-президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Джон Коутс запевнив, що Олімпійські ігри в Токіо відбудуться, як було заплановано в липні та серпні, незважаючи на пандемію коронавірусу. У Японії більшість населення, згідно опитування, виступає проти проведення Олімпійських ігор. Вже зібрали понад 230 тисяч підписів під петицією для скасування Олімпійських ігор.

  1. Великобританія

Правляча Шотландська національна партія, лідером якої є глава шотландського уряду Нікола Стеджен,  перемогла на виборах до шотландського парламенту з великим відривом, згідно з остаточними результатами, опублікованими в суботу 8 травня.. За підсумковими результатами, партія Нікола Стерджен отримала 64 зі 129 місць у шотландському парламенті, що є вже є четвертою перемогою  поспіль.  Консервативна партія Бориса Джонсона здобула 31 місце. Партія Зелених, яка підтримує незалежність Шотландії отримала 8 місць, що компенсують  партії Стерджен відсутність одного місця для отримання більшості. Тепер Стерджен готується боротися з Лондоном для проведення нового референдуму про самовизначення Шотландії. У 2014 році, на референдумі, трохи більше 55% шотландців вирішили залишитися у Великобританії, але під час голосування за Brexit у 2016 році, 62% шотландців проголосували проти, після чого глава шотландського уряду почала вимагати проведення нового референдуму.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!