Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments6854

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Ізраїль

9 травня у Східному Єрусалимі відбулися нові зіткнення палестинських демонстрантів та ізраїльської поліції. Напруженість залишається високою у Східному Єрусалимі після жорстоких сутичок останніми днями, в результаті яких більше 300 постраждали. Також тривали сутички між поліцією та палестинцями на площі мечетей в Єрусалимі 10 травня, у понеділок. Через загострення з сектору Газа було випущено у бік Ізраїля 200 ракет, у відповідь Ізраїль вразив 140 військових цілей у секторі Газа. Також Ізраїль скасував робочий тиждень та відкрив бомбосховища в 40-80 км від сектору Газа. Військова ескалація між ХАМАС та Ізраїлем загострилася за ніч із вівторка на середу, ситуація різко погіршилася в декількох мішаних містах Ізраїлю, де разом проживають євреї та араби, включаючи Лод. Протягом тижня ескалація переросла у військовий конфлікт, який намагаються погасити, як в ООН так і окремі країни, включно із США.

  1. Франція

9 травня, у неділю, по всій країні пройшло  163 марші, у яких взяло участь понад 115 тисяч людей, у тому числі 56 тисяч у Парижі. Головною вимогою до влади було питання екології, що певною мірою сприяє президенту Еммануелю Макрону у його обіцянці проведення референдуму у країні закріплення в Конституції захисту клімату.

  1. Великобританія

Мер  Лондона, лейборист  Садік Хан, який у 2016 році став першим мусульманином, який керував  західною столицею, був переобраний на другий термін. На муніципальних виборах син пакистанських іммігрантів виграв у консерватора Шона Бейлі.  Переможець  набрав 55,2% голосів у другому турі. У першому турі Садік Хан отримав 39,8%, що було значно менше, ніж очікувалося,  а його опонент Шон Бейлі 35,1%, що створювало інтригу другого туру. За час свого перебування на посаді Садік Хан, колишній адвокат з прав людини, заробив репутацію непохитного прихильника євроінтеграції, жорстокого по відношенню до Brexit та прем'єр-міністра Бориса Джонсона, його попередника на посаді мера. 

  1. Великобританія

На 11 травня жодної смерті від Covid-19 в Англії, Північній Ірландії та Шотландії за останні двадцять чотири години. Для експертів така ситуація - перша в Англії з липня 2020 року - відображає вплив стримування та кампанії вакцинації проти вірусу.

  1. Вірменія

Президент країни Армен Саркісян підписав указ про розпуск Національних зборів(парламенту), які двічі не змогли обрати нового главу уряду після відставки Пашиняна 27 квітня. Нові вибори пройдуть 20 червня.

  1. Болгарія

11 травня президент країни Румен Радев призначив позачергові парламентські вибори на 11 липня через неспроможність парламенти, який був обраний у квітні цього року, сформувати уряд. Партія ГЕРБ, глави уряду Бойка Борисова, хоча і посіла перше місце на виборах, але набрала тільки 26%. Також президент призначив тимчасовим виконувачем обов’язків глави уряду Стефана Янева, свого близького союзника.

  1. Чилі

15 травня, чилійці обирали членів Установчих зборів, відповідальних за розробку нової Конституції. Зміна цього основного закону, успадкованого від диктатури Піночета, була однією з головних вимог народного повстання у 2019 році проти соціальної нерівності. У жовтні 2020 року понад 78% чилійців проголосували на референдумі за заміну Конституції. Ця Асамблея матиме дев'ять місяців, або не більше одного року,  на розробку тексту, який замінить Конституцію часів диктатури Августо Піночета (1973-1990)

  1. Китай

15 травня інформаційне агентство "Сіньхуа" повідомило, що Китай вперше висадив зонд на іншій планеті, на Марсі. Зонд Tianwen-1, що складається з орбітального апарата, посадкового апарату і робота з дистанційним управлінням "Zhurong", був запущений з Венчана, що на півдні Китаю, 23 липня 2020 року. Китай став другою країною, після США, який зміг висадити робочого робота на поверхню Марсу.

  1. США

52 супутники  Starlink були виведені на низьку навколоземну орбіту ракетою  Falcon 9 компанії SpaceX для розгортання глобальної мережі інтернет. 

  1. Німеччина

Уряд прийняв програму «зеленої» перебудови народного господарства країни. За цим планам планується вже до кінця цього десятиріччя зменшити парникові викиди на 60%, а до 2045 року досягнути так званого кліматичного нейтралітету. Також передбачено з 2032 року призупинити виробництво автомобілів, які працюють на бензині та дизелі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!