Блог

Алексей Буряченко: Військові облігації як ефективний інструмент залучення інвестицій під час війни

Під час війни українська економіка переживає складні часи. Окрім військового компоненту, війна вимагає перелаштування усіх сфер життя країни, її економіки, внутрішньої та зовнішньої політики для вчинення максимального супротиву ворогу на усіх фронтах.

3

comments6264

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Акценти та пріоритети під час війни зміщуються у бік забезпечення обороноздатності країни та вирішення валу гуманітарних питань, спровокованих війною. А це величезні незаплановані витрати, що змушує уряд шукати додаткові джерела фінансування бюджетів усіх рівнів. Для інформації, за підрахунками Міністерства фінансів, за місяць воєнних дій українська держава витрачає приблизно $10 млрд. Щомісяця Україна спрямовує на утримання Збройних сил 130 млрд грн ($4,4 млрд). Підкреслю, до війни річний бюджет української армії становив 156 млрд грн ($5,28 млрд.).

 

Отже, уряд повинен шукати додаткове фінансування як на внутрішніх, так і на зовнішніх фінансових ринках щоб утримувати необхідну видаткову частину бюджету, і тим самим ефективно боротися з окупантом на полі бою. Одним із інструментів залучення додаткових коштів, як зазначають представники уряду, є так звані військові облігації. Їх розміщення розпочалося після прийняття урядом постанови «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики «Військові облігації»» від 25 лютого 2022 р. №156, який у такий спосіб окреслив намір залучити до 400 млрд грн.

 

Сама назва «військові облігації» свідчить про те, що кошти від їх розміщення використовуватимуться на покриття потреб у військовій сфері. Це продиктовано запровадженням воєнного стану та встановленням Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022 р. обов’язку для уряду невідкладно забезпечити фінансування усіх заходів. Проте законодавство не встановлює обов’язку саме такого їх цільового використання. Отримані кошти потрапляють до Державного бюджету України та мають на меті покрити його дефіцит. Як зауважує міністр фінансів Сергій Марченко -- кошти від військових облігацій, залучені в державний бюджет, використовуються на безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану — як соціальних, так і оборонних.

 

Зазначу, що випуск ОВДП, сьогодні врегульовано постановою КМУ від 31.01.2001 р. №80, яка передбачає, що їх емітентом виступає Міністерство фінансів України. Саме воно визначає час та обсяги випуску ОВДП, строк їх обігу, відсоткову ставку та інші умови емісії. Мінфін від імені держави відіграє також роль гаранта своєчасного погашення та сплати доходу за облігаціями.

 

Підкреслю, військові облігації, як і інші облігації внутрішньої державної позики, є цінними паперами, які підтверджують зобов’язання держави Україна щодо повернення позичених у інвесторів коштів. Крім того, інвестиційний профіт від військових облігацій звільнено від військового збору, розмір якого 1,5% та податку на доходи фізичних осіб у 18%.

 

Отже, купуючи військові облігації, як зазначав неодноразово під час своїх виступів Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, громадянин України підтримує державу у воєнний час. При цьому, інвестована сума повернеться через визначений час із відсотками.

 

Сьогодні військові облігації як інструмент інвестицій пропонують найбільші українські банки та інвестиційні компанії. І у них добре виходить. Адже придбати облігації можна через мобільні додатки.  Наразі українці інвестували у військові облігації  понад 9 млрд грн. (дані НБУ). Цікавою статистикою нещодавно поділився Альфа-Банк Україна: більшість покупців військових облігацій - чоловіки (77%), ТОП- 5 регіонів, які взяли участь у придбанні облігацій, це Київ та Київська область, Харківська, Дніпропетровська, Львівська та Одеська області. Понад 23 млн грн - найбільша сума, яка була інвестована одним клієнтом (дані Альфа-Банку Україна, військові облігацій у додатку Sense SuperApp). 

 

Затребуваний інвестиційний продукт від держави та сучасні банківські технології, які зробили доступ до продуктів зручним та зрозумілим, дають прекрасний результат.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!