Блог

Алексей Буряченко: Вплив "руського міра" на релігію та церкву. Чи допустимо під час війни?

Ситуація з УПЦ МП.

3

comments6925

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ситуація з УПЦ МП розвивається досить стрімко, але абсолютно в межах правового поля. Ми бачимо, що влада розуміє всю делікатність цього питання та не зважаючи на зовнішню стрімку рішучість правоохоронних органів (Державне бюро розслідувань, Служба безпеки України та ін.) в межах слідчих дій відкритих кримінальних проваджень, політичні рішення приймаються більш толерантно та виважено, щоб ні у кого не повернувся язик казати про якесь політичне переслідування, чи втручання держави в справи церкви.

 

Так, 01 грудня Президент України Володимир Зеленський заявив, що відбулося засідання РНБО, на якому "розглянули численні факти зв'язків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором". І зазначив, що: "навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла". 

 

Тому, враховуючи вищевикладене, Зеленський, абсолютно правомірно, вважає, що треба створити такі умови, коли будь-які залежні від Росії діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини! І з цим, дійсно, важко не погодитись.

 

Для цього РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо "унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій". Строк для внесення - два місяці. Друге доручення РНБО - державній службі з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Вона має провести експертизу статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московським патріархатом і за необхідності - вжити передбачених законом заходів. Третє доручення - розібратись з Києво-Печерською лаврою. РНБО попросила забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Це майно зараз у державній власності, проте перебуває переважно у користуванні УПЦ МП. Натомість ПЦУ, також, просить надати їй частину майна для проведення богослужінь у лаврі. Четверте доручення президента - спеціальним органам "активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України".

 

1 грудня ця історія отримала досить неочікуване для всіх продовження і багато людей не розібравшись уже, майже, почали розкорковувати шампанське за те, що вдалося позбутися представників УПЦ МП з Лаври, але трохи поспішили... 

 

Як я уже і зазначав раніше, тема досить чутлива, тому, на моє глибоке переконання, влада буде діяти тут максимально рішуче, але виключно в межах чинного законодавства! А акцент буде робитися тільки на одне - якщо буде доведена вина в колабораціонізмі та злочинним зв'язком з державою-агресором усі винні понесуть невідворотнє справедливе покарання, але в питання релігії, втручатися ніхто наміру не має.

 

Так, особливий резонанс, як на мене позитивний, в суспільстві визвало те, що 1 грудня 2022 року було зареєстровано статут Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Української православної церкви. Відомості про юридичну особу внесли до Єдиного державного реєстру 2 грудня 2022 року.

 

Більш детально це питання роз'яснив заступник голови Управління зовнішніх церковних зв'язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря. "З метою відновлення історичної справедливості, подолання наслідків неканонічного підпорядкування української святині владі Московського патріархату Священний Синод ПЦУ на своєму засіданні 23 травня 2022 р. (постанова №30) ухвалив рішення про створення у складі Помісної Церкви релігійної організації - чоловічого монастиря "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра". Також він зазначив, що Синод доручив Блаженнійшому Митрополиту Єпіфанію звернутися до Кабміну України з проханням надати один з храмів Лаври у її верхній частині для богослужінь і ще одне приміщення попросили надати для монастирської діяльності. Адже, вони перебувають в державній власності і нічим не обтяжені.

 

Водночас міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко зазначив в ефірі телеканалу Ми - Україна та у себе у Фейсбук, що про передачу комплексу Києво-Печерської Лаври до ПЦУ наразі не йдеться! "Маю прояснити ситуацію щодо інформації яка наразі шириться інформаційним простором щодо нібито передачі Києво-Печерської Лаври ПЦУ. Наразі мова не йде про передачу. Насправді відбулась реєстрація юридичної особи ПЦУ на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", в монастирі, який знаходиться навпроти території Верхньої Лаври і входить до відання заповідника". Міністр пояснив, що юридична особа "СВЯТО-УСПЕНСЬКА КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА /ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР/ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ" з кодом ЄДРПОУ 14351528 зареєстрована багато років тому і функціонує за адресою вул. Лаврська, 15 (Нижня Лавра). Натомість у складі ПЦУ за адресою вул. Лаврська, 14 (Церква Феодосія Печерського безпосередньо поруч із Верхньою Лаврою) зареєстрована новостворена юридична особа "СВЯТО-УСПЕНСЬКА КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА (ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР) УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)" з кодом ЄДРПОУ 45081205, на що є належна згода Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". "Реєстрація нової юридичної особи не створює нових майнових прав! Церква Феодосія Печерського та корпуси в межах мурів довкола неї перебували в користуванні ПЦУ і до реєстрації в ньому нової юридичної особи ПЦУ! Ще раз нагадаю, що власність всієї Києво-Печерської Лаври знаходиться у володінні держави, але обтяжена угодами укладеними в різні часи та на різних умовах (за часів Януковича була передана УПЦ МП).

 

Згідно рішення РНБО Кабінету міністрів України доручено забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника".

 

Як на мене, те що відбувається зараз це серйозна бюрократична боротьба Володимира Зеленського з багатоглавою проросійською гідрою і цю битву, на яку раніше ніхто не наважувався, потрібно не тільки виграти, але і закріпити нові "правила гри" документально!

Релігія - окремо, а політика і пособництва ворогу - окремо! Перше, абсолютно в межах Конституції України, а от друже, виключно в межах Кримінального кодексу України і тільки самим релігійним функціонерам вирішувати, на чиїй вони стороні.

 

І це, точно, не про релігію, чи втручання в церковну діяльність, це про очищення нашої землі від зрадників та колаборантів, виключно в межах чинного законодавства України. Суспільство налаштовано рішуче, як ніколи, але закликаю не поспішати і довіряти владі та правоохоронним органам, усе має бути виключно у правовому полі. А далі ми побачимо, як буде "підгорати" у представників УПЦ МП в регіонах і особливо у тих яких уже не один раз фіксували та документували з "кирилівською" агітацією та хвалінні цього московита та його кровавого шефа путіна під час проповідей. Переконаний, громади по всій країні будуть приймати свої рішення свідомо, оскільки саме вони є власниками переважної більшості церков в Україні... Далі, точно, буде! 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!