Блог

Алексей Буряченко: Ядерний тероризм росіян. За межею адекватності

Місія МАГАТЕ -- Запорізька АЕС.

3

comments5659

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Весь світ затамувавши подих спостерігає за просуванням місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС. Ситуація значно ускладнюється масованими обстрілами з боку російської сторони, як самої АЕС та Енергодару, так і маршруту по якому заплановано рух самої місії. Навіть сьогодні зранку за офіційною інформацією, як НАЕК "Енергоатом", так і ГУР України, окупанти масовано обстріляли з мінометів та військових гелікоптерів К-52, жилі квартали Енергодару! 

 

Більше того, в повідомленні НАЕК "Енергоатом" прямо сказано, що за наслідками ранкових російських обстрілів, на АЕС спрацював аварійний режим і було спинено п'ятий енергоблок, -- "Сьогодні, 1 вересня 2022 року, о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок." Окрім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі відбулося знеструмлення непрацюючого енергоблоку №2 із запуском дизель-генераторів.

 

Як повідомляє ГУР: "Ранкові обстріли є частиною плану провокування Місії, направленого на створення потрібної кремлю картинки. Вочевидь, окупанти традиційно спробують звинуватити ЗСУ в обстрілах станції та мирних жителів." Також, в ГУР закликали світову спільноту: "надати адекватну оцінку діям окупантів, забезпечити ефективну та безпечну роботу Місії МАГАТЕ і сприяти повній демілітаризації міста Енергодар."

 

Очевидним, є те, що російська сторона не зацікавлена ні в місії МАГАТЕ на ЗАЕС, ні, тим паче, в залишенні електростанції та створенні демілітаризаційної зони навколо неї. Цей висновок підтвердив радник голови ОПУ Михайло Подоляк, який зазначив, що, -- "Зруйновані будинки. Це демонстрація справжньої "зацікавленості" РФ у перевірці. І це ще один доказ справжньої ваги РФ "гарантій" для будь-яких посередників."

 

Зауважу, ситуація, дійсно, не проста, а за ядерним терором РФ зараз уважно та нервово спостерігає весь цивілізований світ! Чи додають ваги позиції РФ обстріли ЗАЕС, Енергодару та маршруту просування місії МАГАТЕ, звичайно ні. Більше того, я глибоко переконаний, що такі агресивні терористичні дії росії тільки наочно доводять усьому світу, що домовлятись з терористом, не те що не ефективно, а, просто, не можливо!!!

 

Новиною останніх хвилин стало сміливе рішення голови місії, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, все ж їхати далі, в сторону Енергодару (з Запоріжжя), не зважаючи на обстріли маршруту з російської сторони.  -- "Наша передова група з безпеки місії зранку вирушила на перевірку. І вони підтвердили, що ситуація напружена. Але ми ухвалили рішення про те, що висуваємося. Але були змушені повернутися. Але ми маємо рухатися. Прямо зараз. Я щойно спілкувався з регіональним військовим командуванням, він сам набрав мене, щоб узгодити це. Ми почали працювати. Вирушаємо."

 

Тож, думаю, з великою вірогідністю, за сприяння наших військових та спецслужб, місія МАГАТЕ сьогодні все ж добереться до Енергодару та ЗАЕС і розпочне свою роботу по плану, але це тільки обґрунтоване припущення, не більше... Адже, ми розуміємо, що російська сторона може зробити будь-яку провокацію і зірвати місію, ще на самому її початку.

 

Тому тримаємо руку на пульсі і уважно слідкуємо за подіями... Там зараз надзвичайно спекотно. Наша ціль викинути російських окупантів з ЗАЕС, створити демілітаризовану зону під спільним контролем України та МАГАТЕ і забезпечити сталу роботу станції без терористичних загроз зі сторони російських окупантів.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!