Блог

Алексей Буряченко: Як олігархи бояться світла. Хроніки боротьби

Економічні хроніки війни.

4

comments2079

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Говорячи про прозорість та транспарентність ведення справ в Україні, багато хто забуває про суть/значення слова транспарентність. Нагадаємо її. Так, термін “транспарентність”, означає середовище, в якому компанія надає всім зацікавленим сторонам необхідну їм для прийняття раціональних рішень інформацію у відкритій, повній, своєчасній і зрозумілій формі.

 

Слово “компанія” потрібно розуміти в максимально широкому сенсі, це і державна, і приватна, немає жодної різниці, якщо ми говоримо про прозорість, справедливість і одні правила для всіх.

 

Пам’ятаєте, у нещодавній статті під назвою “Як бачать Україну із США. Корупція та олігархічний вплив -- фактори, що відлякують міжнародних інвесторів” (https://comments.ua/ua/blog/yak-bachat-ukrainu-iz-ssha-korupciya-ta-oligarhichniy-vpliv----faktori-scho-vidlyakuyut-mizhnarodnih-investoriv-2857.html) ми детально розбирали досить критичну статтю в POLITIСO, в якій зауважувалось, якщо лаконічно, що навіть під час війни, необхідно продовжувати боротьбу з олігархічним впливом. Оскільки, цей вплив роз’їдає Україну з середини і ставить під сумнів наші досягнення у створенні прозорого та прогнозованого економічного інвестиційного клімату, без корупції та олігархічного впливу.

 

І дуже прикро, що у статтях західних експертів/науковців/публіцистів Україну продовжують відображати як корумповану країну, яка хоча і “стала на шлях виправлення”, але робить це не системно та не достатньо рішуче, особливо в контексті викорінення олігархічного впливу на владні кабінети. Так, у "конфіденційній, але несекретній" версії довгострокового плану США підкреслюється, що корупція може змусити західних союзників відмовитися від боротьби України з російським вторгненням, і що Київ не може відкладати боротьбу з корупцією, пише Politico (https://www.politico.com/news/2023/10/02/biden-admin-ukraine-strategy-corruption-00119237?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication).  "Корупція на високому рівні може підірвати довіру української громадськості та іноземних лідерів до уряду воєнного часу", – зазначено в конфіденційній версії документа.

 

І продовжуючи цитування зі статті Politico можна відзначити, що наші партнери чудово знають фамілії усіх наших олігархів і їх зони впливу. Так, у відкритій частині документу Держдепартаменту, прямо зазначено, що: "Деолігархізація, особливо в енергетичному та гірничодобувному секторах, є основним принципом побудови кращої України".

 

Важливим елементом у нашій спільній боротьбі з олігархічним впливом, є розуміння того, що цей вплив дуже адаптивний і коли ми відрізаємо одну голову “корупційній Гідрі”, то одразу на її місці з’являється ще декілька... Так от, пам’ятаєте ми звертали увагу, що створена в Україні система закупівель Prozorro, як основний критерій переможця визначає найбільш конкурентну ціну... отже, нас почули і тепер, перед виставленням на Prozorro компанія-замовник, іноді, починає “гратися” зі спеціальними умовами, розуміючи, що в прямому протистоянні представник олігархічного бізнесу, з великою вірогідністю, може програти, а економити державні кошти ніхто не звик, ні до війни, ні під час неї, і якщо ми будемо ігнорувати корупційні загрози подібного впливу, і після неї нічого не зміниться. Але підемо далі, якщо і перепони “спеціальних умов” сторонам вдається обійти, то в пригоді стають наші, відомі на весь світ, суди. Гідра, вона така.

 

Так, суди, суди... скільки вони ще поп’ють крові Україні, українцям та прагненню кожного із нас до високих демократичних стандартів та цінностей. Тому, для мене абсолютно не стало новиною, що наші європейські партнери однією із найбільш актуальних реформ в Україні, назвали судову реформу. Адже, те що у нас, іноді, “витворяють” судді “не лізе в жодні ворота”. Хоча, у своїх рішеннях вони дуже вдало маніпулюють, маскуються інтерпретуючи закон та юридичну практику, використовуючи ті юридичні “крючки”, які грають не на “встановлення істини”, а на підігравання олігархам. Мабуть відчувають, що скоро більшість із них залишиться без роботи та будуть вимушені самі жити та працювати в тій порочній системі, яку самі і створили...

 

Отож, після того, як у публічному просторі (https://unn.ua/news/menedzhery-ukrhazvydobuvannia-ta-interpaip-sprychynyly-zbytky-na-ponad-miliard-derzhavnykh-koshtiv-ekspert) почали з’являтися обґрунтовані звинувачення “Укргазвидобування” у підіграванні олігархічному Інтерпайпу, наскільки я розумію, було прийнято рішення терміново “виправляти ситуацію”, допоки скандал про величезні збитки державі не набув сильного суспільного розголосу. Адже, погодьтесь, як пише UNN, з посиланням на експерта з питань енергетики Юрія Корольчука, мова іде про потенційні збитки нанесені державі в районі мільярда гривень і це все під час війни.   

 

Нагадаю, що НАБУ і зараз розслідує кримінальну справу за продаж Інтерпайпом за завищеними цінами труб Укрнафті, а Антимонопольний комітет України і раніше уже штрафував Інтерпайп на 71 мільйон гривень за змову під час участі у публічних торгах. Комітет встановив, що у 2018 році компанії "Інтерпайп Україна", "Рєтек", "Транспортні інвестиції" та "Фірма "Інтервторпром", маючи спільні інтереси, домовилися імітувати конкуренцію під час торгів.

 

Враховуючи вищевикладені факти, переконаний, що Укргазвидобування не хотіло потрапити у схожий скандал, про потенційну змову з Інтерпайпом, і подало три позови до Інтерпайпу про стягнення збитків на загальну суму 454 163 420, 62 грн. Позови ці зараз на розгляді Господарського суду Дніпропетровської області у рамках справ 904/685/24 (суддя Назаренко Наталія Григорівна), 904/975/24 (суддя Дупляк Степан Анатолійович), 904/1147/24 (суддя Кеся Наталія Борисівна) “Укргазвидобування” до Інтерпайпу.

 

Перемога справедливості, запитаєте ви, думаю, що ще ні... і на це є цілий ряд причин.

 

Подачу позовів ще не можна назвати остаточною перемогою держави, оскільки у судовій практиці вже є рішення/прецеденти, коли суди суттєво зменшували розмір штрафних санкцій, які Укргазвидобування «намагалося» стягнути з Інтерпайпу. Так було рамках справ:

- № 904/5405/18 за позовом АТ "Укргазвидобування" в особі філії Бурове управління "Укрбургаз" до ТОВ "Інтерпайп Україна" (суд зменшив штрафні санкції на 10 %);

- № 904/5340/18 (з майже 6 млрд штрафу та пені залишились тільки 900 мільйонів, тобто дві судові інстанції «полегшили» відповідальність Інтерпайпу перед державою на 4,7 млрд грн, тобто на 84%);

- № 904/3507/19 (суд зменшив розмір штрафу на 70%);

- № 904/157/20 (суд зменшив розмір пені на 70%).

 

Одним словом, за цими судами, з боку правоохоронців та Антимонопольного комітету України, потрібне пильне око. Оскільки в якийсь момент “карета може перетворитися в гарбуз”, а держава остаточно втратить надію на повернення нанесених Інтерпайпом збитків... А на кону, погодьтесь, астрономічні суми і спокуса, як у високопосадовців, так і у нечистих на руку суддів, корупційно підіграти компанії відомого олігарха, буде просто зашкалювати.

 

Більше того, як пише UNN, посилаючись на інформацію Корольчука: “Компанія "Укрбургаз" уклала із "Інтерпайпом" два договори поставки обсадних труб загальною вартістю 1,835 млрд грн. Йдеться про торги 21Т-216 (номер у Прозорро UA-2021-09-09-007417-c). Там навіть краще умови поставок були, але і тут компанія Пінчука зірвала контракт. Проте, в цьому випадку "Укрбургаз" навіть не написав "Інтерпайпу" претензій. Суми по банківських гарантіях теж ніхто не забирав. Сумарно посадові особи "Укрбургаз" нанесли збитки державі в сумі 450 млн. грн.

 

Якщо ця інформація відповідає дійсності, хочеться задати тільки одне запитання, а де відповідні позовні заяви? Вони уже направлені до суду? Цікаве запитання для правоохоронних органів, переконаний, скоро усе дізнаємось.

 

І на останок, наскільки я розумію, з тієї інформації, яку оприлюднив Юрій Корольчук (https://t.me/korolchuk_energy/423), що попри подачу позовів, держава вже остаточно втратила понад 200 мільйонів гривень банківських гарантій (5% ціни контрактів), які Укргазвидобування та Укрбургаз могли стягнути з Інтерпайпу за неналежне виконання своїх зобов’язань, коли відбувалося виконання договорів. Ці банківські гарантії вже розморожені і стягнути їх з банків неможливо, оскільки дія гарантійних зобов’язань вже припинена. Як на мене, він наводить цікаві та важливі факти, які, також, підлягають перевірці правоохоронними органами. І я припускаю, що в цьому конкретному випадку прямої корупції може і не бути, але те що тут “пахне” відвертою халатністю працівників ДП, дуже схоже на правду.

 

Резюмуючи, мені приємно, що наша робота, місія, якщо хочете, по висвітленню потенційно корупційних кейсів компаній-монополістів пов’язаних з українськими олігархами, має свої плоди. Отже, потрібно, усім нам, продовжувати і давити на потенційно «корупційні чиряки» взаємовідносин влади та олігархічного бізнесу ще більше і сильніше. Адже, під час війни та і після неї, терпіти цього нахабства та свавілля ніхто не буде.

 

Хочете працювати чесно, без дискримінаційних схем та корупційного впливу на прийняття рішень, звичайно, працюйте. Великий бізнес — це добре. Але ми будемо спостерігати за подібними кейсами та рішеннями судів. Ми не дамо, вчергове, принизити державні інтереси! Адже, думаю, олігархам буде дуже тяжко відмовитись від своїх старих звичок, навіть під ризиком тюрми. Доказано Коломойським.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!