Блог

Gavrylechko Yuriy: Житлові субсидії мають спрямовуватися на оплату послуг ЖКГ, а не на азартні ігри

Гемблінг - це розвага, а не спосіб заробітку. Проте державний контроль у цій царині, як і в інших сферах господарської діяльності можливий лише для білого ринку.

0

comments2124

Gavrylechko Yuriy

Public Administration, economics, analytics

PhD in Public Administration

Легальний гемблінг – це не лише можливості, як для бізнесу так і для гравців, але й обов’язки. Насамперед щодо виконання законодавчих норм та дотримання правил відповідальної гри. Й одним із завдань національного регулятора є створення умов для забезпечення цього процесу, зокрема і через введення спеціалізованих механізмів. 

 

Одним із таких механізмів для гравців є інститут обмежень та самообмежень для тих, хто занадто захопився грою та почав забувати, що азартна гра є лише одним із варіантів розваг, а зовсім не засобом швидко розбагатіти чи перевірити чергову математичну теорію про «гарантований виграш в казино».

 

З метою вдосконалення системи попередження лудоманії Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) продовжує інформаційну кампанію із ознайомлення українців із особливостями використання механізмів обмеження та самообмеження щодо гри в легальних гральних закладах, зокрема про підстави для подання заяви про обмеження у відвідуванні їх та участі в азартних іграх.

Так, наприклад, якщо гравець або члени його сім’ї отримують житлову субсидію чи пільги на сплату житлово-комунальних послуг та при цьому він/вона зловживають азартними іграми, члени сім’ї першого ступеня споріднення мають право вимагати обмеження її участі в азартних іграх шляхом внесення даних до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх.

З чого почати та що зробити? Насамперед потрібно подати до КРАІЛ заяву про обмеження та вказати підставу обмеження, а в обґрунтуванні варто зазначити таку інформацію:

 

  • про участь особи в азартних іграх (тривалість гри, здатність її припинити тощо) та їх вплив на гравця, його родинні відносини чи інші сфери життя;
  •  
  • яка підтверджує отримання гравцем (сім’єю) житлової субсидії чи пільг на сплату житлово-комунальних послуг;
  • про інші відомості, обставини, докази, які, на думку заявника, підтверджують обґрунтування підстави обмеження;
  •  
  • щодо мети застосування такого обмеження (для захисту фінансового стану особи / сім’ї, для уникнення негативних наслідків участі в азартних іграх тощо).
  •  

Чому саме зараз постала необхідність нагадати про подібний механізм? Тому що борги населення за послуги ЖКГ зростають і за несплату за них у 2024 році може бути нараховано штрафи й пеня, а також відновлено стягнення заборгованістей у примусовому порядку. Субсидії ж, нагадаю, з березня 2019 року надаються у грошовій формі і отримувач сам сплачує всі рахунки за ЖКГ. Тож спроба використати ці гроші для гри призводить до вкрай негативних наслідків, який варто уникати. Для цього й нагадує КРАІЛ про існування та роботу механізму обмежень та самообмежень. Проте варто розуміти, що цей механізм діє лише в легальному правовому полі й не може вплинути на тіньовий ринок, такого захисту просто там не існує. Окрім того, скориставшись послугами нелегальних ресурсів, особливо інтернет-ресурсів та залишивши на них свої персональні дані можна не лише субсидії програти, а й взагалі без коштів на рахунках опинитись.

 

Тож пам’ятайте, що цивілізований ринок – завжди краще, ніж чорний. Ця норма працює на ринку азартних ігор так само, як і в будь-якій іншій сфері. Бо білий ринок – це безпечний ринок.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!