Головна Статті Дозвілля подорожі All inclusive, який ми втратили: нові правила та перспективи посткарантинного туризму
commentss НОВИНИ Всі новини

All inclusive, який ми втратили: нові правила та перспективи посткарантинного туризму

Як себе почувають в умовах пандемії всесвітньо відомі курорти і улюблені місця мандрівників, і чи є у нас шанс провести у цьому році нормальну відпустку. Відповіді на актуальні для середини травня питання про туризм – в нашому матеріалі

14 травня 2020, 18:15 comments4193
Поділіться публікацією:
All inclusive, який ми втратили: нові правила та перспективи посткарантинного туризму

Якщо б на початку 2020 року на світ не звалилася пандемія коронавирусной інфекції, зараз ми б обговорювали старт курортного сезону і планували відпустки. Натомість більша частина світового населення навіть не впевнена, що в цьому році вдасться вибратися хоча б із свого міста. Оптимістичні новини говорять нам про те, що улюблені всіма турецькі та єгипетські готелі з опцією all inclusive розраховують незабаром приймати туристів, а країни ЄС зацікавлені в якнайшвидшому відкритті кордонів для мандрівників. Але відтепер потрібно рахуватися і з коронавірусом, плани якого нам розгадати не судилося. Журналісти "Коментарів" розбиралися, як пандемія вдарила по туристичній галузі в світі та в нашій країні, і які її перспективи.

Коронавірус і світовий туризм: нищівний удар

Закриті кордони і готелі, скасування авіаперельотів, посилення санітарно-епідеміологічних норм, кризові явища в економіці, зростання безробіття, стрімке падіння доходів – всі ці фактори завдали туристичній галузі катастрофічного удару. Згідно з даними Всесвітньої організації туризму при ООН (UNWTO), міжнародний туризм в першому кварталі знизився на 22%. Але це ще "квіточки".

Представники UNWTO розглядають в 2020 році три сценарії туристичного занепаду в умовах коронавірусної пандемії:

– у разі відкриття кордонів і ослаблення обмежень на поїздки на початку липня падіння кількості туристів становитиме 58%;

– якщо туристичний сезон розпочнеться лише у вересні, буде зниження до 70%;

– поступове відкриття міжнародних кордонів і перші поїздки тільки на початку грудня призведуть до падіння в районі 80%.

Йдеться про зменшення кількості туристів від 850 млн до 1,1 млрд людей, втрати експортної виручки від туризму від 910 до 1,2 трлн доларів, скорочення 100-120 млн прямих робочих місць у сфері туризму.

Президент Всесвітньої ради з туризму і подорожей Глорія Гевара передбачає, що "прилетить" всім, включаючи Китай, звідки пішов коронавірус. У Піднебесній туризм складає 11% ВВП, і в останні роки він зростав темпами 7%. Тепер же, ясна річ, буде відкат.

Коронавірус і світовий туризм: європейські плани

На туристичну галузь припадає 10% ВВП Євросоюзу. В ній і суміжних сферах зайнято до 12% працівників в ЄС. Але враховуючи катастрофічний ріст захворювань та смертей в ряді країн, у тому числі курортних (ті ж Італія та Іспанія), європейці не поспішають виходити з карантину. І вже тим більше – запускати туристів зі всього світу.

Не випадково Єврокомісія рекомендувала продовжити обмеження на необов'язкові поїздки в ЄС для жителів неєвропейських держав до 15 червня. А уряд Великобританії, який очолює Борис Джонсон, який і сам зворів на коронавірус, і зовсім заявив, що планує ввести двотижневий карантин для мандрівників, які збираються відвідати цю країну. У свою чергу, в асоціації Airlines UK, яка об'єднує зареєстровані в країні авіакомпанії, попередили: такі заходи просто вб'ють міжнародний туризм у Великобританії, завдавши незмірний збиток авіаційній галузі та економіці країни.

Втім, ряд європейських країн мають намір зробити все, щоб якнайшвидше відкрити туристичний сезон. Серед таких – Греція, яка збирається це зробити з 1 липня і Болгарія, де з 13 травня скасували заборону на туристичні поїздки і починають відкривати готелі.

Прямий і непрямий внесок туризму в грецький ВВП оцінюють в 25-30%, болгарський – у 12-15%. Тож уряди цих країн можна зрозуміти.

Відносно благополучна в сенсі протистояння COVID-19 Німеччина вже веде переговори про відновлення міжнародного туризму. Адже через коронавірус приблизно третина з трьох мільйонів німецьких працівників туристичного та готельно-ресторанного бізнесу може опинитися без роботи. Місцеві туроператори і готелі вже готуються до відновлення послуг усередині країни. Передбачається, що громадяни ФРН влітку вважатимуть за краще провести відпустку в Альпах і на німецьких курортах Балтійського моря.

В Італії та Іспанії, у третій та четвертій за розміром економіках ЄС, сукупна вага туризму оцінюється приблизно в 12-13% ВВП. Але тут поспішати не будуть, адже кількість заражених і померлих в цих країнах – найбільша серед країн ЄС. Враховуючи, що Італія та Іспанія, в кращому випадку, зможуть почати відкриватися для зарубіжних туристів тільки восени (і то за умови, що не буде нових спалахів пандемії), уряди продумують програми по стимулюванню внутрішнього туризму. В Італії, приміром, мають намір відшкодувати частину витрат на відпустку (мова йде про суму в 350-500 євро), проведену у власній країні.

А ось Португалія, де туризм займає близько 20% ВВП, незважаючи на спалах епідемії, сподівається відновити туристичний потік вже у липні. Сподіваються на приплив іноземців у цей період і ряд балканських країн – Чорногорія, Хорватія, Албанія.

Коронавірус і туризм: Кіпр, Туреччина і Єгипет

Популярні серед українців кіпрські, турецькі, єгипетські курорти в цьому році теж виявляться малодоступні.

Так, уряд Єгипту, на туристичний сектор якого припадає 12-15% ВВП (збитки від обмежень оцінюють в 1 млрд доларів на місяць), дозволив поки відкрити готелі лише для внутрішніх туристів. І розміщувати там можна лише чверть відпочиваючих від максимальної кількості. З червня, якщо не буде зростання захворюваності, цю цифру збільшать у два рази. Про прийом іноземних громадян мови поки не йде.

Туреччина, по якій COVID-19 завдав серйозного удару (близько 139 тисяч заражених, під 3,8 тисяч летальних випадків), з кінця травня планується поступово відкривати внутрішнє авіасполучення, а в червні і міжнародне, але – після попереднього погодження з іншими країнами. Передбачається, що відкритися зможуть лише до 60% готелів. А приймати іноземців при найкращому розкладі зможуть не раніше липня.

Кіпр сподівається почати відновлювати туризм з середини червня, а з липня вже приймати іноземних туристів. Влада острівної держави попередила, що будуть орієнтуватися, насамперед, на туристів з країн, які подолали пік пандемії.

Коронавірус і туризм: нові правила

При цьому потрібно розуміти, що відновлення подорожей стане можливим лише при спаді пандемії. До того ж з'являться нові туристичні стандарти. Або уніфіковані, або ті, що діють на території певних держав. Серед тих, що зараз розглядаються:

– перед посадкою в літак буде потрібно надіти маску і рукавички, а також виміряти температуру;

– суворий контроль для всіх, хто прибуває в країну (в тому числі певні санітарно-епідеміологічні заходи аж до здачі різного роду аналізів і короткострокової обсервації);

– контрольований туризм, коли мандрівник пересуватиметься по суворо призначеній траєкторії, а маршрути побудовані так, щоб доводилося якомога менше контактувати з іншими людьми;

– готельєри повинні будуть забезпечити на своїй території додержання правил дистанціювання;

– працювати зможуть тільки ті готелі і туристичні зони, які отримали сертифікати про відсутність коронавірусної інфекції;

– готелі на певному етапі зможуть приймати не більше 50% від можливого числа постояльців;

– працівники готелів зобов'язані будуть частіше проходити медобстеження з обов'язковим тестуванням на коронавірус, а також носити маски і рукавички під час роботи;

– деякий час буде заборонено проведення вечірок і концентрація груп відпочиваючих в невеликих приміщеннях;

– планується також ввести обмеження для пляжів і басейнів: наприклад, не більше чотирьох осіб на кожні 10 кв. м; парасольки і шезлонги на певній відстані (імовірно – не менше 1,5-2 метрів);

– дезінфікувати шезлонги біля басейнів і на пляжах повинні будуть після кожного використання, як і номери і навіть ключі від них;

– продумають максимальну кількість людей на квадратний метр басейну;

– посилять норми хлорування води, а душ перед басейном стане обов'язковим;

– спа-центри та спортзали в цьому році, швидше за все, будуть закриті, а масові заходи на курортах – заборонені;

– ресторани і кафе зможуть приймати не більше чотирьох осіб на 8-10 кв. м, зате час їх роботи можуть продовжити;

– паперові меню в руки видавати не будуть – прочитати його можна буде на стендах або онлайн;

– швидше за все, зазнає змін харчування в готелях в форматі all inclusive (все включено): їжу будуть накладати співробітники або ж необхідно буде брати її індивідуальними приладами; напої також буде розносити персонал; черги спробують виключити з допомогою розмітки на підлозі; столи розмістять на безпечній відстані.

Коронавірус і туризм в Україні: загальні тенденції та місцеві особливості

Анексований Росією Крим, який де-юре залишається українським, після окупації і так був обділений туристами. А в цьому році курортний сезон там і зовсім може не відбутися. "Влада" АРК визнали, що у курортної сфери та громадського харчування немає перспектив відкритися найближчим часом.

"Говоримо по-чесному, що курортний сезон навряд чи відбудеться", – заявив днями глава" окупаційного "керівництва" Сергій Аксьонов.

Втім, материковій Україні теж доведеться несолодко. Тим більше, що наша держава мало не одною з перших заборонила регулярні авіарейси. До загальносвітових тенденцій, що підкосили туризм, можна додати те, що 13 квітня в результаті секвестру держбюджету-2020 було повністю скасовано фінансування на розвиток туристичного потенціалу України, яке становило 240 млн грн. Ну і заборона на функціонування громадського транспорту (в тому числі міжміські автобусні поїздки) теж – ще той "подарунок" туроператорам. Безумовно, позначиться і вкрай низька платоспроможність населення,  що посилюється на фоні зростання безробіття.

Голова Асоціації індустрії гостинності України (АДГУ) Олександр Лієв прогнозує, що виїзний туризм в цьому році складе максимум 5% від минулого року, коли, за даними адміністрації Держприкордонслужби, в нашу країну в'їхало 13,6 млн іноземців. А внутрішній туризм при оптимістичному розкладі дасть 70% від 2019-го, коли в Україні відбулося 20 мільйонів подорожей.

При цьому Лієв не виключає, що традиційні турнапрямки навіть без послуг посередників будуть заповнені на 100%. Але лише за умови, що держава не введе додаткових протиепідемічних заходів, що передбачають неповне завантаження готелів і санаторіїв.

Що стосується напрямків, то найбільш популярними, на думку глави АДГУ, стануть:

– приморські курорти (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області);

– гірський відпочинок в Карпатах;

– відпочинок в сільських садибах (цей напрямок може стати проривним у нинішньому курортному сезоні).

Заступник голови комітету з туризму Торгово-промислової палати України (ТППУ) Володимир Царук вважає, що наша країна не готова до відкриття безпечного туристичного сезону. Особливо це стосується нашої інфраструктури: дороги, туалети, прибирання пляжів, вивіз сміття – практично все, м'яко кажучи, не дотягує до сервісу хоча б середнього рівня. Ну, а "карантинне обрізання" коштів, які планувалося влити в розвиток туризму, зробило реформи практично неможливими.

Голова Держагенства розвитку туризму (ГРТ) Мар'яна Олеськів повідомила, що розробляються рекомендації для готелів і правила щодо безпечного розміщення відвідувачів. Йдеться, зокрема, про те, що у номерах до традиційного набору одноразових шампунів, гелів для душу, додали захисні маски і санітайзери. Також мова йде про обмеження використання шведського столу.

За словами глави ГРТ, йде робота над антикризовою стратегією, яка буде базуватися на рекомендаціях Всесвітньої туристичної організації. Мова йде про три ключові напрямки:

– управління кризою та зменшення її впливу на турбізнес;

– забезпечення стимулів і прискорення відновлення галузі;

– підготовка до майбутнього розвитку.

Перші два напрямки включають розвиток цифрових навичок і створення механізмів і стратегій кризового менеджменту, а також комунікаційну стратегію, покликану розвивати внутрішній туризм, включати в себе комунікацію під час і після карантину. Третє – це глибинні реформи управління галуззю, що включає оновлення системи збору даних, аналіз ринку, цифрову трансформацію, посилення управління туризмом на всіх рівнях. Без державної підтримки тут не обійтися. Але з нею поки проблематично.

Коронавірус і туризм в Україні: як може допомогти влада

За словами Мар'яни Олеськів, всі туроператори, з якими зараз спілкується ГРТ, намагаються зберегти свій кадровий потенціал. Більша частина персоналу знаходиться у відпустках за свій рахунок, частина працює з дому.

Але сутички не уникнути. Як і втрат коштів туристами, які забронювали тури, що стали в нинішніх умовах неможливими. Надія на те, що держава протягне руку допомоги.

"На відміну від багатьох інших, турагенти і туроператори не можуть працювати підпільно, тому з моменту закриття кордонів галузь стала, – розповів виданню "Коментарі" виконавчий директор Української Асоціації туристичних агентств (УАТА) Павло Григораш. – У менеджерів багато роботи, пов'язаної з переносами турів, але повністю відсутні нові замовлення. Тільки в останні дні почали приходити запити на тури в глибину. Всі чекають чітких сигналів від влади за термінами відкриття кордонів".

На думку Павла Григораша, туризм міцно увійшов у наше життя, тому, незважаючи на кризу, слід дивитися в майбутнє з оптимізмом. Але щоб цей оптимізм мав під собою ґрунт не тільки з віри в краще, вкрай важлива допомога держави.

Пропозиції щодо врегулювання ситуації на туристичному ринку від УАТА у зв'язку із безпрецедентною ситуацією, викликаною поширенням COVID-19 і впливом пандемії на туристичну галузь, були направлені в Держагентство з туризму, в Офіс президента України, підкомітет з питань туризму і курортів Верховної Ради.

Серед пропозицій:

1. Узгодити з туроператорами єдиний порядок дій по турам, які не відбулися через карантин і обмеження на перетин кордонів. Йдеться, зокрема, про те, щоб зафіксувати отриману від туриста оплату у валюті туру за курсом на момент фактичної оплати; дозволити туроператору замість повернення коштів туристу видавати сертифікати на фактично сплачену суму туру (в валюті) з терміном дії (початку нового туру) до 31 грудня 2021 року. Якщо турист не скористався сертифікатом до 31.12.2021, туроператор повертає попередньо сплачену суму у гривні не пізніше 30 днів з моменту отримання звернення від туриста (спрямованого не раніше 01.01.2022). Схожа схема впроваджена у Німеччині. Держава при такому сценарії не витрачає коштів платників податків, а лише встановлює загальні правила роботи в нових умовах.

2. Офіційно визнати період карантину форс-мажорними обставинами для виконання зобов'язань перед туристами з надання турпослуг, зокрема для виїзду за кордон. Зараз для кожного окремого договору з туристом необхідно отримувати довідку від ТПП, що коштує 3300 грн.

3. Ввести податкові канікули для підприємств туристичної галузі із сплати ЄСВ (як за себе, так і за найманих працівників), єдиного податку та військового збору на період з березня-до кінця 2020 карантину 2 місяці (двухмемячный лаг пов'язаний з тим, що попит на турпослуги буде поступово відновлюватися, зокрема, через обмеження у перетині кордонів з боку третіх країн).

Представники УАТА вважають, що такі кроки дозволять роботодавцям зберегти персонал і максимально швидко відновитися після закінчення кризи. Крім того, вони заспокоять десятки тисяч туристів, які не змогли скористатися оплаченими послугами і не мають інформації про можливості та умови перебронювання. Причому все це – з мінімальним навантаженням на держбюджет.

"Звичайно, хотілося б більшого. Але ми реально оцінюємо можливості бюджету, – наголошує Павло Григораш. – Також, важливо, щоб уряд надав зрозумілу дорожню карту щодо відкриття кордонів. Адже зараз про це офіційної інформації немає, а різні чиновники називають абсолютно різні терміни... Відкриття кордонів туристичних країн буде не одномоментним, проте всі країни, в яких туризм відіграє істотну роль у ВВП, налаштовані відкриватися в максимально стислі терміни. Перші курорти можуть бути доступні для зарубіжних туристів вже в червні. Однак важливо, щоб кордону відкривалися не тільки з боку країни призначення, але і з нашої".

Як раніше писали "Коментарі", другий етап виходу України з карантину стартує вже через тиждень, 22 травня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!