Слово – президенту: головні висновки за підсумками прес-конференції Зеленського

Президент України Володимир Зеленський в річницю свого перебування на посаді лідера країни близько трьох годин розмовляв з журналістами. Розбираємо ключові моменти прес-конференції

Рік тому, 20 травня 2019 року відбулася інавгурація президента України Володимира Зеленського та гарант офіційно приступив до виконання обов'язків. Сьогодні президент скликав велику прес-конференцію та майже 3 години відповідав на питання журналістів. Портал "Коментарі" за допомогою експертів розібрав найбільш яскраві моменти заходу, а також проаналізував підсумки діяльності Зеленського на посту глави держави.

Організаційні моменти прес-конференції Зеленського

Прес-конференція проводилася під відкритим небом, у дворі Маріїнського палацу. Враховуючи карантинні заходи, пов'язані з коронавірусом (про боротьбу з яким було багато сказано під час зустрічі), стільці для журналістів поставили на певній відстані один від одного. А ось маски були не на всіх. Президент, наприклад, був без неї.

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков підкреслює, що захід організували цілком грамотно, хоча можна було і подбати щодо навісу на випадок дощу.

"Але головне, що була зібрана досить доброзичлива до президента публіка. Дійсно гострих запитань було небагато, тільки ближче до фіналу всі трохи пожвавилися, – відзначає аналітик. – До проблем організації відношу і те, що прес-секретар президента Юлія Мендель регулярно перебивала і журналістів, і самого Зеленського, незграбно намагаючись диригувати процесом. Але в цілому все пройшло нормально".

Політичний експерт, консультант по політичному та антикризовому PR Тетяна Лупова підкреслює, що дива не сталося – ні за рік президентства, ні на прес-конференції.

"Президент так само говорить щось дуже важливе і спільне – у відповідь на конкретні запитання журналістів. Треба відзначити, що українська мова стала набагато чистішою, помітно, що уроки не проходять безрезультатно. Так само як і уроки відходу від незручних запитань, особливо коли майже всі вони незручні. Наприклад, на запитання журналістки "КП в Україні" про освіту, президент зосереджено розповідав про реформу охорони здоров'я, – зазначає експерт. – У цілому було багато агресії, відчувалася нещирість, напруга, неготовність президента відповідати на питання самостійно і відповідати за свої слова".

Тетяна Лупова звернула увагу на ряд моментів.

"По-перше, посадити журналістів під дощ – це неповага до людей. Ми або всіх бережемо від застуди і вірусів, або садимо журналістів під дощ, щоб швидше пішли, – зазначає вона. – По-друге, видно, що епатаж пішов з Офісу президента разом з Андрієм Богданом. Минула прес-конференція у закладі громадського харчування восени-2019 була набагато яскравішою. По-третє, маніпуляції людьми тривають – багатьох журналістів не акредитували і президент мотивував це тим, що в Україні 40 тисяч журналістів. Так само президент попросив запропонувати формат прес-конференції, щоб вмістити всіх".

Арсена Авакова. На думку Зеленського, той є "потужним міністром", якому належить довести до кінця резонансну "справу Шеремета".

Нагадаємо, що 20 липня 2016 року близько 7:45 ранку стався вибух в автомобілі на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка у Києві, в результаті чого загинув відомий журналіст Павло Шеремет.

Прес-конференція Зеленського: війна на Донбасі

Болюча тема війни на Донбасі (фактично, тема війни Росії і України) також піднімалася. У різних ракурсах і трактуваннях. Зеленський підкреслював, що Мінський формат – пріоритет, але він готовий до будь-якого формату, який дасть результат, дозволивши повернути наші землі і людей.

На думку Юрія Подорожного, важливо, що була обговорена ситуація на окупованих територіях.

"Перш за все, президент визнав, що швидкого світу не буде. Він також заявив, що на контрольованих територіях складна ситуація зі смертністю від коронавірусу. І що він знає реальну статистику. Думаю, суспільству важливо знати реальну ситуацію на окупованому Донбасі, – підкреслює експерт. – Також Зеленський зазначив, що окуповані території отримують воду з України і не платять за неї. Думаю, президент повинен розуміти, що кожен споживач комунальних послуг України поставить собі питання: чому він повинен платити, а окупована територія – ні?"

Зеленський пройшовся жорстко. Заявив, що той "має 19 кримінальних проваджень", і що він (президент) за один стіл "з такими бандитами" не сяде.

Бондаренко вже відреагував на слова Зеленського, записавши відеозвернення.

Юрій Подорожній також вважає, що прес-конференція Зеленського виглядала як старт кампанії до місцевих виборів його політичної сили під приводом річниці його інавгурації.

"Попереду у Володимира Зеленського ще більші проблеми, ніж попередні, – прогнозує експерт Українського центру суспільного розвитку. – І вони називаються економічна криза і місцеві вибори. Команді президента доведеться докласти титанічних зусиль, щоб знайти рішення, які не будуть вести президента у відставку, а країну – до прірви. Видно, що Зеленський ще намагається шукати прості рішення складних питань. Іноді це спрацьовує, але найчастіше призводить до накопичення проблем, які могли б і не виникати".