Блог

Щербина Валерій: Держлікслужба покриває нелегальне виробництво медичних виробів в Київській області

У перші місяці повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ в Україну, на жаль, багато шахраїв, користуючись хаосом війни, почали здійснювати протизаконні дії з метою особистого збагачення і наживи.

3

comments4528

Щербина Валерій

Аналітик

Аналітик громадської організації "Інститут моніторингу інфраструктури"

Багатьох переловили і припинили незаконну діяльність, однак деякі особливо хитрі ділки продовжують реалізовувати свої схеми досі, користуючись правовими колізіями і незвичайно дивною та підозрілою бездіяльністю правоохоронних та контролюючих органів.

Так, у перші тижні вторгнення в Обухові у комунальному державному приміщенні група зловмисників на чолі з громадянином Ігором Цурупою, скориставшись скасуванням ринкового нагляду за обігом та виробництвом медичних засобів у зв’язку із повномасштабним вторгненням, організували підпільне виробництво медичного фальсифікату з метою отримання прибутку. Мова йде про підробки гемостатичних бинтів для аптечок під назвою «Кровоспас».
 

Цей несертифікований препарат не зареєстрований в Україні як лікарський засіб, не має жодних документів, зловмисники штампують медичні бинти у підвальному приміщенні Обухівського міського центру творчості дітей, юнацтва та молоді «Романтик», використовуючи шкідливі реагенти поруч із приміщеннями, де займаються діти.
 

Виробництво здійснюється примітивно, з порушенням технології, в повній антисанітарії людьми без медоглядів, набраними працювати нелегально. Про це писали ЗМІ, де публікували фото та відео умов підпільного цеху. Підробки неконтрольовано, без будь-яких перешкод продаються практично в усі області, без жодної відповідальності для зловмисників. Це все не що інше, як фальсифікація лікарських засобів та незаконне виготовлення і обіг фальсифікованих лікарських засобів, тобто відвертий кримінал.

 

Також про цей зухвалий злочин неодноразово писали ЗМІ, розповідаючи про організаторів виробництва, описуючи всю схему виготовлення несертифікованої, фальсифікованої медичної продукції без жодних дозволів та сертифікатів, схему отримання коштів, та як на цьому відбувається заробіток зловмисниками. Вся ця інформація є у публічному доступі.
 

Громадськість та місцеві мешканці неодноразово зверталися до правоохоронців та до Держлікслужби з вимогою припинити виробництво медичного фальсифікату в державному закладі поруч з дітьми. За цим фактом Обухівська поліція відкрила кримінальну справу, але Держлікслужба ігнорувала вимоги громадськості провести позапланову перевірку, посилаючись на мораторій у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Коли у березні цього року Кабмін цей мораторій скасував і дозволив проведення позапланових перевірок медичної продукції, Держлікслужба не самостійно, а знову ж таки після «чарівного копняка» від громадськості доручила своїй філії в Київській області перевірку провести.
 

Інформація про результати перевірки, яка проводилася київськими обласними «держлікслужбовцями» з 15 по 17 травня, надана на офіційний запит, виявилася не те що неповною, сміхотворною і спотвореною, а навіть цинічною і відверто обурливою.

 

Такого перекручення від державних чиновників, коли вся інформація про порушення і порушників вже оприлюднена, коли все відображено публічно, описані всі подробиці вчинення злочину, годі шукати. Повний текст звіту про перевірку, щоб ще більше не дискредитувати себе (чи може, не викликати ще більшу жалість або не спалитися остаточно??) Держлікслужба надавати не стала, швиденько надіславши лист, що цього нібито не вимагає чинне законодавство.
 

Тож яких висновків дійшли держлікслужбовці Київської області, підопічні пана Віктора Стефківського, який підпорядковується голові Держлікслужби Роману Ісаєнку, коли врешті провели перевірку характеристик продукції у розповсюджувача несертифікованого медичного виробу «Кровоспас», який виготовляється в Обухівському міському центрі творчості дітей, юнацтва та молоді «Романтик»?

 

Із позитивного, «гіппократи» Ісаєнка визнали, що це медичний виріб, він несертифікований, а технічна документація на нього відсутня. Вже добре, що хоч якась компетентність.
 

Все інше - поверхнева, неповна, неточна інформація, що спотворює суть злочину і не згадує ключових фізичних та юридичних осіб, що може дозволити організаторам виробництва несертифікованого медичного фальсифікату уникнути відповідальності, та ввести в оману працівників правоохоронних органів та слідство.
 

Чиновники написали, що «під час перевірки не вдалось встановити юридичну особу відповідальну за введення медичних виробів в обіг, тому застосування заходів державного ринкового нагляду с неможливим». Цікаво, як вони цю перевірку проводили, коли не змогли зафіксувати інформацію, що знаходиться в публічному просторі, всім відома, і яку громадськість надавала чиновникам шляхом направлення офіційних звернень. Тому ще раз нагадаємо Держлікслужбі публічно, що головним організатором нелегального виробництва фальсифікату "Кровоспас" є Ігор Цурупа, керівник ТОВ «НДЦ „БОРЕЙ“. Про це вказано на їхньому сайті, що саме цей персонаж являється організатором шахрайської схеми, і він сам це підтверджує у своїх соцмережах. На сторінці кровоспасу у Фейсбук теж скрізь банківські рахунки Цурупи, на які закликають довірливих громадян слати кошти.
 

Держлікслужба далі пише, що виріб Кровоспас «має маркування «Не для продажу!!!», виготовляється волонтерами i безкоштовно передається захисникам України на передову».
 

Для загалу зловмисники завжди придумують красиву легенду-пояснення і прикриття для своїх схем, і саме цю легенду повторюють чиновники Держлікслужби у результатах перевірки.
 

Дані твердження не відповідають дійсності, і попри маркування «не для продажу», відбувається саме продаж «Кровоспасу» з метою отримання прибутку. Зловмисники мімікрують під волонтерів, але заробляють на інших волонтерах, які закуповують їхню продукцію, а також на довірливих громадянах.
 

Організатори заявляють, що надають "Кровоспас" безкоштовно, але завжди вимагають зробити "добровільний внесок" 50-70 грн за одиницю продукції. Якщо хтось хоче отримати 100 одиниць, йому потрібно віддати організаторам від 5000 до 7000 грн "добровільного внеску". Якщо ці кошти не будуть перераховані, то безкоштовно ніхто нічого не отримає.
 

Тому велике питання до Держлікслужби, чому цю схему вони не виявили, не помітили, не описали, і чому зловмисників, які задля власної наживи під виглядом донатів беруть реальну плату за нелегально виготовлену медичну продукцію в особливо великих розмірах. І чому чиновники стверджують, що вироби «безкоштовно передаються на передову», якщо насправді зловмисники продають продукцію волонтерам, а вже ті направляють її на фронт.
 

Так як виробництво нелегальне, організатори не витрачають кошти на зарплати, не платять податків, приміщення отримане від міської влади, немає витрат на сертифікацію, не треба витрачатися на обладнання, на забезпечення стерильності, і навіть на матеріали для виготовлення «продукції». Тому собівартість виготовлення одного несертифікованого виробу мінімальна. Організатори заробляють мільйони гривень нелегальних коштів, які ніяк не оподатковуються і осідають в кишенях шахраїв.
 

Також у соцмережах можна знайти велику кількість квитанцій про переказ коштів за «Кровоспас» на рахунки Ігоря Цурупи і його фірми НДЦ «Борей». Саме тому висновки Держлікслужби Київської області, з якими, очевидно, погоджується керівництво, є недостатніми, неточними, маніпулятивними, і можуть свідчити про намагання приховати вчинення злочину та применшити його суть.

 

Тези Держлікслужби повністю повторюють риторику зловмисників, які організували підпільне фармацевтичне виробництво в комунальному підприємстві, у будівлі, де проводяться масові заходи для дітей. І слова, що «застосування заходів державного ринкового нагляду с неможливим», виглядають як некомпетентність і свідома участь у грі на стороні порушників закону та всіляке їм сприяння, в тому числі, даючи такі неправдиві і маніпулятивні тлумачення.
 

Не зрозуміло, як чиновники, які зобов’язані мати відповідний досвід і компетенцію для проведення таких перевірок, змогли видати, що їм не вдалося встановити юридичну особу, відповідальну за введення медичних виробів в обіг, і питання, чи взагалі вони їх шукали.

Якщо Держлікслужба та її обласна філія не має відповідної компетенції і не може виконувати свої обов’язки, що громадськість, в якої набагато менше інструментарію та спроможностей, виявляє всю інформацію про правопорушення, приносить їм на блюдечку, а чиновники навіть цього зробити не можуть, і пишуть недостовірні факти про перевірку, то навіщо тоді державі і суспільству такі чиновники і такі служби?
 

Навіщо бюджету витрачати кошти на зарплати голови Держлікслужби Романа Ісаєнка і голови Держлікслужби в Київській області Віктора Стефківського, якщо вони не можуть провести елементарну перевірку підвального виробництва фальсифікату, проявляють дії та бездіяльність, спрямовані на все, що завгодно, але не виконання закону та припинення нелегального виробництва медичного фальсифікату в приміщенні для дітей?
 

Можливо давайте їх мобілізуємо, якщо вони не можуть ефективно виконувати свої функції, і там користуються несертифікованим «Кровоспасом»? Або ж нехай вони напишуть заяву на звільнення через свою не можливість виконувати функції на посаді керівника. А замість них стануть на посади люди, здатні припинити це беззаконня, забезпечити належний контроль за виробництвом та обігом медичних виробів в Україні, і не допустити виникненню подібних випадків у майбутньому.

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!