Блог

Алексей Буряченко: Ембарго і price cap. Перші наслідки

Санкції в дії.

14

comments11163

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ось уже дві неділі як працює ембарго і price cap на російську нафту, які були ведені ЄС та країнами Великої сімки. І хоч путін так запевняв усіх, що ці обмежувальні заходи, ну ніяк не позначаться на економіці і видобутку нафти, але як уже відомо із багатьох публічних заяв -- все не так гладко виявилося для росії. Отже, як вплинули запобіжники (ембарго і price cap) на російський ринок енергоресурсів, розберемося. Після введення Європою та країнами G7 цінової стелі у розмірі $60 за барель для російської нафти Кремль почав шукати покупців для сировини на азійських ринках. За словами трейдерів, дії західних країн змусили російських виробників вступити в жорстку конкуренцію один з одним і з постачальниками з Азії, Європи та Близького Сходу. У нових умовах вони були змушені знизити ціни. Вартість фрахту зросла до $11–19 за барель порівняно з $3 за барель до лютого. Це, зауважу, приблизно вдвічі вище за вартість фрахту в середині року. 

 

За даними Reuters, знижка на російську Urals цього місяця в Індії досягла $12-15 в порівнянні з угодами, що укладалися раніше. З урахуванням цього в деяких випадках нафта продавалася дешевше за загальну собівартість -- включаючи страхування та транспортування. Відмічу, з урахуванням фрахту знижка може досягати більш ніж $30 за барель. Як зауважує Reuters, -- «Ринок переповнений нафтою Urals. Її багато. Багато трейдерів пропонують нафту Urals з постачанням як у грудні, так і в січні».

 

Так, в останні місяці росії вдавалося видобувати та експортувати нафту в обсягах, близьких до максимальних. Але доходи стали падати, оскільки, на тлі запровадження ембарго, 5 грудня і введення price cap(стелі), нафта Urals сильно подешевшала. Її ціна на початку грудня впала до позначки $43 за барель [за даними Міжнародного енергетичного агентства], тоді як вартість Brent $75–88.  Зауважу, 2021 року на ЄС та країни G7 (США, Канада, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія та Японія) припало 68–70% від сукупного експорту російської нафти та нафтопродуктів на світовий ринок — туди було поставлено 214,7 млн т на загальну суму $109,5 млрд. Загалом минулого року на сиру нафту та нафтопродукти припало 37% виручки від загального російського товарного експорту (за даними Федеральної митної служби рф).

 

Додатковим фактором впливу обмежувальних заходів, є дані морського транспортного експорту. Так, експорт нафти з російських портів на тижні, що завершився 16 грудня, впав на 56% [Bloomberg на основі даних міжнародних танкерних перевезень]. З 3,4 млн. барелів на добу на першому тижні грудня морський нафтовий експорт зхлопнувся до 1,6 млн. і став найнижчим щонайменше з початку року. З портів Балтійського моря, колись головних «вікна у світ» для російських барелів, минулого тижня вийшли лише 7 танкерів, тоді як тижнем раніше це було 12 суден, а останнього тижня листопада - 15. Обсяги експорту нафти через Балтику впали на 42% - з 1,25 млн до 730 тисяч барелів на добу. З тихоокеанських портів, звідки російська нафта за коротким маршрутом вивозиться до Азії, вийшло лише чотири танкери проти 11 тижнем раніше, а фізичні обсяги експорту впали в 2,7 рази - з 1,14 млн до 410 тисяч барелів на добу. Експорт нафти через Чорне море (Новоросійськ) впав утричі – до 230 тисяч барелів на добу, а з Мурманська – на третину, також до 230 тисяч барелів на день. 

 

Отже, через введене ембарго та price cap, як підкреслюють фахівці в нафтовій сфері, видобуток нафти в Росії в 2023 році знизиться на 50 млн. тон до 475 млн. тон. Отож, в оптимізм російського Міненерго, яке розказувало «що запровадження ембарго та price cap, не є подією, яка призведе до суттєвих наслідків для російської економіки. Більшість ринків доступна для нашого товару на адекватних ринкових принципах» не вірить уже, навіть російський бізнес. Так голова правління банку «Открытие» Михайло Задорнов зазначив у своєму інтерв’ю виданню РБК, «Незрозуміло навіть не те, куди постачати цю нафту, а хто її возитиме, страхуватиме, чи вдасться впоратися з переорієнтацією потоків нафти з Європи та інших недружніх країн на азійські ринки. Це ключове питання з погляду платіжного балансу наступного року», - сказав банкір. За його словами, це «значно вплине і на федеральний бюджет, і на економіку. У державному бюджеті рф, який приймався, коли вже було відомо про європейське ембарго, що готується, закладено більш оптимістичний прогноз з видобутку наступного року -- 490 млн тон.». |*Для інформації: банк «Открытие» (ПАТ Банк «Финансовая корпорация Открытие» (працює під брендом Банк «Открытие» — російський універсальний комерційний банк, одна з найбільших кредитних установ Росії (включений ЦБ рф до переліку системно значимих кредитних організацій). 24 лютого 2022 року у зв'язку з повномасштабного вторгненням росії в Україну включений до списку санкцій США, SDN, що передбачає максимально можливі обмеження та повне заморожування активів, а також відключений від системи міжбанківських платежів SWIFT.| Як ми бачимо не все так оптимістично тихо і гарно «в Датском королевстве».

 

Ну, а що ж Кремль. А Кремль, тобто путін, після введення price cap на нафту грізно обіцяв ввести жорсткі міри на поставку нафти в країни, які підтримали price cap. Але як уже відомо Кремль не наважився піти на жорсткі заходи у відповідь на санкції проти нафтової галузі, які запровадили Євросоюз та країни G7. Указ путіна, який готується вже майже два тижні, не включатиме прямої заборони на нафтовий експорт до країн, що приєдналися до стелі цін [Bloomberg].У документі, який, за словами прес-секретаря Кремля Пєскова, буде опубліковано найближчим часом, конкретні держави взагалі не згадуються, yемає в ньому і будь-яких обмежень на знижку, яку нафтовики дають своїм покупцям. Відсутній і нижній ліміт вартості нафти -- своєрідна «підлога цін», яку в Кремлі розглядали як противагу «price cap». В указі, як відмічає Bloomberg, лише забороняється згадувати price cap(стелю цін) у контрактах на постачання нафти. Але, зауважу, Захід цього і не вимагає. При цьому ціна цих поставок може бути будь-якою, у тому числі в рамках встановленого ліміту -- не вищою за $60 за барель. Як я уже зауважував, нафтогазові доходи федерального бюджету росії у 2021 року становили 9,06 трлн крб., чи близько 36% загальних доходів скарбниці, за даними Мінфіну. Більш детально відносно питання наскільки бюджет росії залежить від енергоресурсів (нафти та газу) я писав у своїй статті «5 грудня -- старт нафтового ембарго та запровадження price cap»/ https://comments.ua/blog/5-grudnya----start-naftovogo-embargo-ta-zaprovadzhennya-price-cap-2117.html.

 

Також відмічу, враховуючи, що правила передбачають перегляд price cap(стелі) кожні два місяці, було б добре, якби у лютому вони знизилась, наприклад, на $15, внаслідок чого росія опинилася б у ще більших цінових тисках. Оскільки, зауважу Україна наполягала на меншій граничній ціні у $35 за барель. І Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії, яку очолюють керівник ОП Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), екс-радник Президента США з питань національної безпеки Посол Майкл Макфол, напрацювала і опублікувала дослідження щодо обмеження ціни на російську нафту «Документ робочої групи №10: запровадження граничної ціни на нафту». Наголошу, Україна завжди досягає своєї мети. І ми не одноразово бачили як наші партнери, завдяки чіткій позиції Президента України Володимира Зеленського, кропіткій щоденній роботі ОП, української дипломатії і завзятості самих українців, змінювали свої рішення на кардинально протилежні. 

 

Отже, можемо вже зробити висновок, обмежувальні заходи (ембарго, price cap) на російську нафту працюють і завдають суттєвої невиправної шкоди енергоресурсній сфері росії. Додатково, зазначу, як стало відомо 19 грудня Євросоюз затвердив запровадження стелі цін на природний газ на рівні €180 за мегават-годину або приблизно €1,85 євро за кубометр. Це обмеження діятиме з 15 лютого, – йдеться у повідомленні Ради ЄС. Нагадаю, нещодавно питання газу було свого роду табу для європейських країн. Але час багато змінює! Отож, продовжуємо в такому темпі далі. Наближаємо нашу Перемогу!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!