Блог

Віталій Бала: Головна подія тижня

Чи стане відставка Арсена Авакова початком політичної кризи в Україні?

0

comments6495

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Головною подією тижня в Україні, на мою думку, була відставка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Арсен Аваков перебував на посаді міністра МВС понад сім років і був єдиним представником попередньої влади.

Можна багато сперечатися про плюси і мінуси його діяльності, але його дії у захисті міста Харкова від «російської весни», а фактично спроби захопити, як це відбулось у Донецьку та Луганську, не можна забувати. Так само і формування добровольчих батальйонів.

Так, реформа поліції не всіх задовольняє, є достатньо претензій до дій поліції, однак відставка Арсена Авакова відбулась не з цієї причини. Він  був єдиним в уряді та у РНБО України, який мав свою думку і не виконував безглузді та  незаконні рішення. Фактично Аваков виконував роль певного балансу і його відставка, дає можливість чинній владі здійснювати свої дії без альтернативної думки і точки зору.

Володимир Зеленський, а особливо його оточення, хотіли відставки Авакова з самого початку приходу до влади, адже міністр МВС не був членом їхньої команди. Напевно більше всього відставку хотіли і сприяли їй в офісі президента. Для членів команди Зеленського, які змушені співати осанну Зеленському, щоб втриматись при владі, було некомфортно з людиною, яка цього не робив і залишався міністром.

На мою думку, одним з перших кроків буде підпорядкування Національної гвардії безпосередньо президенту Зеленському, бо в офісі президента чомусь вірять, що у такий спосіб зможуть залишитись при владі, навіть тоді, коли народ виступить проти влади, але це велика помилка.

Новий міністр буде виконувати всі розпорядження і вказівки з вулиці Банкової, тому розформування МВС, яку чинна влада назве реформою, відбудеться без проблем. 

Зараз Зеленський і його команда розцінює відставку Арсена Авакова як великий успіх., бо тепер вони зможуть концентрувати на вулиці Банковій всю повноту влади. Наслідки від такої концентрації влади можуть бути зовсім інакшими, аніж розраховують в офісі президента



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!