Блог

Віталій Бала: Тріумфальна п'ятірка

Про початок політичного сезону та дивні результати соціологічного дослідження

0

comments4695

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

                                                       Тріумфальна п’ятірка

             (Про політиків, які мають найбільшу підтримку у президентському рейтингу)

Отже, на що, на які заяви, дії цих політиків, обговорення їх у ЗМІ,  на цьому тижні, я звернув увагу.

На цьому тижні  було оприлюднено  результати нового соціологічного дослідження соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 2-4 серпня. За результатами цього дослідження рейтинг Зеленського чомусь зріс, що на мою думку, виглядає дивно та піддає сумніву достовірність цього дослідження, що вже не вперше стає помітним. У конкурентів ніякого зростання згідно цього дослідження не відбулось. Взагалі соціологічні дослідження вже відкрито використовуються, як політтехнологічний інструмент для маніпуляцій і нав’язування бажаних результатів політичних вподобань для замовника, а не констатацію реальної ситуації у країні. 

Ще цікавішими виглядають рейтинги довіри та недовіри, де знову Володимир Зеленський, за результатами цього дослідження, ніби переломив ситуацію на свою користь, що також виглядає дуже сумнівно, на мою думку.

Володимир Зеленський 

Отже за результатами дослідження за Володимира Зеленського готові віддати свої голоси 31,1% серед тих, хто визначився, у порівнянні з 27,7% на кінець липня. Він очолює рейтинг довіри з 50%, тоді, як наприкінці липня було 45%, а рейтинг недовіри відповідно зменшився до 48% порівняно з 52%.

Петро Порошенко

Петро Порошенко має підтримку у 13,3%, наприкінці липня було 13,4%. Петру Порошенку довіряють 26%, а не довіряють 71%. Наприкінці липня було 26% та 72%.

Юрій Бойко

Юрія Бойка готові підтримати 10,9, наприкінці липня – 10,1%. Довіра до Юрія Бойка складає 23%, а недовіра 58%. Наприкінці липня було 25% та 57%.

Юлія Тимошенко

За Юлію Тимошенко віддали б свої голоси 9,2%, порівняно з 11,4% наприкінці липня. Юлії Тимошенко довіряють 26%, а не довіряють 72%. Наприкінці липня було 31% та 68%. Цікаво, що ж такого зробила Тимошенко протягом серпня, коли були політичні канікули, щоб рівень довіри до неї зменшився? Напевно про це знають тільки соціологи або їм про це сказали замовники.

 

Ігор Смєшко 

Ігор Смєшко має 6,1% , а у липні було 7,8%. Дивно, але публічно рейтинг довіри чи недовіри до Ігоря Смєшка не було оприлюднено ні цього тижня, ні наприкінці липня. Натомість є прізвища Дмитра Разумкова, Дениса Шмигаля і навіть Віктора Медведчука. Це виглядає просто дуже дивно, адже за результатами президентського рейтингу Ігор Смєшко посідає п’яте місце.

Політичний сезон почався і сподіваюсь, що на наступному тижні вже члени «Тріумфальної п’ятірки» почнуть активну політичну діяльність, щоб була змога її оцінити.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!