Блог

Віталій Бала: Головна подія тижня

Коли буде спроба зняти з посади голови ВР Дмитра Разумкова?

0

comments5901

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Головна подія тижня

Головною подією тижня, на мою думку, було повернення у порядок денний Верховної Ради законопроекту  №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). Цей законопроект був проголосований у першому читання 275 депутатами 1 липня цього року.

Голова ВР Дмитро Разумков направив законопроект №5599 на перевірку до Європейської комісії “За демократію через право” (Венеціанської комісії). 

2 вересня, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до голови ВР Дмитра Разумкова з офіційним листом, де зазначила про невідповідність законопроекту №5599 Конституції України та запропонувала відправити його на розгляд Венеційської комісії.

Також з такою ж пропозицією до Дмитра Разумкова звернулись опозиційні фракції у ВР «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос».

Саме направлення Дмитром Разумковим цього законопроекту до Венеційської комісії і стало каталізатором дій чинної влади на цьому тижні.

17 вересня відбулось фактично таємне засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, на якому комітет підтримав остаточну редакцію законопроекту та рекомендує Верховній Раді ухвалити його у другому читанні. 

До другого читання подали 1257 правок, понад 500 сторінок,  тому дуже сумнівно, що на своєму засіданні, про яке навіть не повідомили голову Верховної Ради, за словами Дмитра Разумкова, зміг розглянути всі правки. Крім того, Дмитро Разумков надавав свої правки, які стосувались позбавлення права РНБО України визначати олігархів, він вважає, що це повинна робити незалежна від влади організація.

Саме позиція Голови Верховної Рази стосовно законопроекту №5599 стала причиною публічного протистояння з ним першого заступника голови ВР Руслана Стефанчука та керівника фракції «Слуга народу» Давида Арахімії у телевізійні програмі «Свобода Савіка Шустера». Давид Арахамія навіть звинуватив Дмитра Разумкова у роботі на олігархів.

Тепер питання звільнення Дмитра Разумкова з посади голови ВР для офісу президента стає супер актуальним. Чи прийме таке рішення Володимир Зеленський ми скоро побачимо, але це означатиме перехід  Дмитра Разумкова в політичну опозицію до Зеленського і можливий розкол у партії «Слуга народу». Варто нагадати, що саме Дмитро Разумков очолював список партії «Слуга народу» на парламентських виборах і був головою цієї партії до обрання на посаду голови ВР.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!