Блог

Віталій Бала: Головна подія тижня

Про засідання РНБО України

0

comments1840

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Головна подія тижня

Головною подіє тижня, на мою думку, було засідання РНБО України 11 березня.

  1. На засіданні було розглянуто декілька важливих питань, зокрема, стратегія деокупації та реінтеграції Криму.
  2. Рефат Чубаров, голова Меджлісу Криму вже висловився з цього приводу і зазначив, що низка принципових пропозицій Меджлісу не була врахована.
  3. Чубаров наголосив на відсутності чіткого розуміння про статус Криму після його повернення до складу України.
  4. Мова йде про пропозицію щодо забезпечення захисту та реалізації невід’ємного права на самовизначення кримськотатарського народу у складі суверенної і незалежної Української держави.
  5. Також Меджліс пропонував внести визначення статусу Криму, як національно-територіальної автономії.
  6. На засіданні РНБО було прийнято рішення про продовження на три роки санкцій проти російських «Сбербанк» та «Промінвестбанк».
  7. Було ухвалено рішення про повернення у державну власність підприємства «Мотор Січ», навколо якого розгорівся скандал з китайськими інвесторами та відбулось погіршення китайсько-українських стосунків.
  8. Особливо варто звернути увагу на доручення РНБО Службі безпеці України з’ясувати всі обставини голосування у Верховні Раді за Харківські угоди у 2010 році, які передбачали продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Криму. Тоді проголосувало 236 народних депутатів і їх можуть звинуватити у державній зраді.
  9. Одні опоненти чинної влади критикують це засідання, говорячи про неконкретність прийнятих рішень, а інші за використання РНБО, як інструмента боротьби з політичними опонентами.
  10. А для Зеленського, навпаки, засідання РНБО України, стали можливістю приймати важливі рішення та показувати ефективність своєї діяльності на посаді президента України. Але тільки час покаже чи будуть ці рішення мати конкретний результат, які підтримує  більшість громадян країни.


comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!