Блог

Віталій Бала: Головна подія тижня

Що продемонстрував візит держсекретаря США в Україну

1

comments8394

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Головна подія тижня.

Візит держсекретаря США Ентоні Блінкена став головною подією в Україні на цьому тижня.

До цього візиту чинна українська влада ретельно готувалась і чекала на нього. Головною причиною такого великого бажання побачити держсекретаря США у Києві для Зеленського, було переконати всіх в Україні, у першу чергу, що у стосунках з США у чинної влади нема ніяких проблем і все чудово. Навіть опублікована за день до візиту стенограма телефонної розмови глави офісу президента Єрмака з Джуліані, була проігноровано Зеленським і він робив вигляд під час зустрічі з Блінкеном, шо все добре, що вийшло не зовсім переконливо.

Склалося враження. що Зеленський і його команда не хоче реагувати на знаки з боку США, які притаманні у дипломатії. Це не дивно, адже у команді немає фахівця високого рівня, який займається міжнародними справами. В офісі повинна відповідати за цей напрямок, людина рівня не нижче заступника міністра закордонних справ, а краще навіть міністра, з відповідним досвідом та повагою у середовищі дипломатів у середині країни та за її межами. Вже напевно для всіх очевидно, що глава офісу президента провалив цей напрямок, хоча у ЗМІ постійно з'являються матеріал, які вихваляють так звані заслуги Єрмака на міжнародній арені. Це було б смішно, можливо навіть кумедно спостерігати за некомпетентністю та невиправданою самовпевненістю, якби це не стосувалось України.

Візит Блінкена продемонстрував чіткий водорозділ для американської адміністрації між чинною українською владою та українським народом. Зустріч Блінкена з предстоятелем ПЦУ митрополитом Єпіфанієм, за чутками той же глава офісу ніби намагався зірвати цю зустріч, та спільне вшанування загиблих героїв з покладанням квітів біля Стіни пам'яті, продемонструвала саме підтримку українського народу і його духу. Держсекретар США у своїй оцінці результаті візиту в Україну, зазначив, що був радий зустрітись з сміливими українцями, які ведуть свою країну до світлого майбутнього, за що вони боролися під час Революції Гідності. Всім є зрозуміло, що ні президент, ні його найближче оточення, не мають жодного стосунку до цих слів.

А от сама зустріч в офісі президента, особливо потім коротка прес-конференція продемонстрували що команда президента і він особисто були явно не своїй тарілці, як кажуть у народі, що вчергове показало їхню некомпетентність.

На мою думку, візит Блінкена був візитом останнього китайського попередження для чинної української влади. Про корупцію, імітацію реформ, узурпацію влади через неправомірні рішення, добре відомо у США. Та й команда Зеленського також мала б бути очищена від людей, які у свій час вирішили, що вони "талейрани" чи "бісмарки" та втрутились у не свої справи.

Все це Зеленський сподіваюсь зрозумів і прийме відповідні рішення, якщо не хоче йти на дочасні не тільки парламентські, але й президентські вибори.


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!