Блог

Алексей Буряченко: Історичний візит Зеленського в США та брудний випад журналіста Fox News

Відповідь голови ОП Єрмака на випад журналіста Fox News Такера Карлсона

4

comments11951

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Одразу до справи. Президент України Володимир Зеленський здійснив, без перебільшення, історичний візит до США, на запрошення президента США Байдена. Це не був рядовий візит, ще і тому, що це перший політичний візит Зеленського поза межі воюючої України з 24 лютого, з дня повномасштабного нападу росії на Україну.

 

Але написати у своєму блозі, я хочу не про це. Візит Зеленського уже проаналізували і розібрали “по кісточках” усі провідні іноземні та світові ЗМІ і, до речі, усі як на підбір розділяють мої виключно позитивні конотації за наслідками цього візиту! Написати я хотів про неадекватну реакцію на цей візит зі сторони ведучого Fox News Такера Карлсона та за його порівняння Президента України Зеленського з “управляючим стриптиз-клубу”... Я спочатку взагалі не хотів коментувати цей випад Карлсона, адже не рахую, що він абсолютно неадекватний, не значущий і не вартує щоб про нього ще писати, але потім, все ж вирішив “розставити точки над “і” і написати свою точку розу з цього приводу.

 

Коротко по візиту і чому я його називаю історичним. Як на мене, саме зараз відносини між США та Україною уже, дійсно, вийшли на рівень стратегічних. І у цього якісного переходу є свої яскраві ознаки — 1) майже $2 млрд. військової допомоги, в тому числі, система ПВО Patriot, а це, погодьтесь, справжній фурор; 2) $44,9 млрд. комплексної макрофінансової допомоги на 2023 рік; 3) офіційне визнання в США росії державою-агресором. І якщо проаналізувати наш шлях взаємовідносин від Stinger та Javelin до HIMARS та  Patriot, то це, мабуть, найшвидший еволюційний шлях по зближенню США зі своїм стратегічним партнером за всю історію їх незалежності! Системи Patriot — це маркер, надзвичайно важливий маркер для всіх, що Україна уже майже повністю інтегрована до західного світу, а остаточний вступ її до ЄС та НАТО, це питання тільки одного, коли в Україні настане мир!

 

Цей візит був надзвичайно знаковим і для президента Байдена, оскільки, складається враження, що тільки так він зміг об’єднати навколо себе, а реально навколо України та Зеленського, двопартійну та двопалатну тотальну більшість! І навіть радикальні республіканці, які критикували Байдена за те, що він занадто слабко та “дозовано” допомагає Україні, замовкли, коли почули про передачу Україні систем Patriot... це карта була рішуче вибита Байденом з рук республіканців! Та і те, що деякі маргінали намагались заробити собі політичні бали на великій фінансовій допомозі з боку США, теж рішуче замовкли після блискучого виступу Зеленського в Конгресі США.

 

Звичайно, це все було б не можливо, якщо у Президента України Володимира Зеленського та України в цілому не було тотальної підтримки зі сторони простих американців. Ця підтримка, хоча і втратила декілька пунктів від “пікової”, але, все одно, складає приголомшуючі 70-75%! А отже, цей фактор у своїй політиці вимушені враховувати, як демократи, так і республіканці! І резюмуючи, відзначу, що така позиція Байдена, Конгресу та “рядових” американців - це не “манна небесна”, це маркер визнання та поваги, як незламних українців, так і їх відображення у президенті Зеленському, який гідно представляє героїчну націю на міжнародному рівні!

 

І тут, враховуючи вищевикладене, я, хочу відзначити цікаву особливість цього візиту. Чим більше Байден допоміг у всіх напрямках Україні, тим пропорційно він підняв свій політичний рейтинг та стабілізував політичну систему США, навіть після не зовсім вдалих для себе проміжних виборів. Тобто, на моє глибоке переконання Зеленський, як лідер сучасного демократичного світу, був набагато більше потрібен Байдену, а ніж навпаки... Але з іншої сторони, усе те, що за цей візит Байден дав Україні, звичайно, того вартувало!

 

Так склалося, що в прямому ефірі Національного Марафону Єдині Новини я коментував візит Президента України Володимира Зеленського за всю ніч три рази. Тому занурювався у політичний контекст того, що відбувалося у Вашингтоні максимально глибоко і хочу сказати, що візит і виступи Зеленського були, дійсно, історичні та феєричні, особливо перед двома палатами Конгресу! Це наелектризована атмосфера передавалась навіть через тисячі кілометрів і ставало абсолютно очевидним, що в Конгресі виступає не просто Президент України, а світовий лідер, герой, якщо хочете, до нього хотіли хоча б доторкнутися, щоб відчути цей імпульс незламності та нескореності української нації!

 

І після цього всього якийсь журналіст Fox News дозволяє собі публічно ображати Нашого президента?.. Шокований з цього нахабства та хамства був не тільки я, але і Голова ОП Андрій Єрмак! Він, як на мене, максимально гідно та рішуче поставив на місце цього вискочку Такера Карлсона у своєму інтерв’ю для “The Guardian” (https://www.theguardian.com/world/2022/dec/23/andriy-yermak-ukrainian-president-top-adviser-zelenskiy-meeting-with-biden-cemented-their-bond-white-house-visit)! Серед іншого, Андрій Єрмак заявив, що "Він не є голосом Республіканської партії. Я можу зробити такий висновок після того, як ми зустрілися з представниками партії у Конгресі".

 

І дійсно, під час візиту Володимир Зеленський та Андрій Єрмак в Конгресі зустрічалися з лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконеллом та лідером республіканців у Палаті представників Кевіном Маккарті, він же є першим кандидатом на посаду спікера Палати представників.

 

Якщо резюмувати цей блок, то ми побачимо, що окрім очевидних дипломатичних перемог Володимир Зеленський іще й розвінчав наступні міфи: 

 

1) Те, що Україну підтримують лише демократи у Конгресі.  Так, візит Президента України до США зруйнував цей міф, який посилено поширюють у медійному просторі різноманітні проросійській пропагандисти. Насправді, Зеленський зустрічався, як з представниками демократичної, так і республіканської партії, і підкреслював значення двопартійної підтримки України. Виступи окремих маргінальних політиків та публіцистів – це лише їхня приватна думка, а не позиція партій, з якими вони асоціюються.

 

2)  Крім того, розвіяно міф про те, що США «підштовхують» Україну до поступок або переговорів з росією щодо Українських територій. Територіальна цілісність та суверенітет України не є предметом торгів або обговорення. Це чітка позиція президента Зеленського, і у Вашингтоні її поділяють та підтримують!

 

І на останок, ще декілька слів по публічному випаду Карсона, скажу тільки одне — нехай говорять! Оскільки — це демократія і кожен має право говорити усе що вважає за потрібне, тим паче, якщо цим він заробляє на життя... навіть якщо це така відверта махрова брехня. А що, краще було б щоб усі тихенько мовчали, як в авторитарних та тоталітарних режимах? Друзі, США, це не росія, і не Білорусь, і не Іран, і не КНР! США — це демократія до якої ми так прагнемо, тому і до плюралізму думок, навіть маргінальних, навіть “заказних”, ми, також, маємо звикати і піднімати свій внутрішній культурний рівень, щоб мати змогу відділяти правду від брехні, героїзм, від маніпуляцій, рішучість від показушності!

 

P.S. А варіант “зрада-зрадна” мене уже відверто дістав. Хочеться сказати нашим “героїчним” політиканам, вгамуйте свої політичні амбіції і не пиляйте сук на якому ви ж сидите! Зараз потрібно думати не про те як когось обливати брудом, а як боронити країну від ворога! Тільки в єдності зараз наша сила!

 

Коли хтось ведеться на такі ІПСО, в Кремлі радіють як діти. Радіють що змогли вбити між нами клин та розсварити на рівному місці. Не ведіться, будьте мудрі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!