Блог

Олексій Голобуцький: Китай смикнув за повідець - Україна проголосувала як йому треба

Але це додатково ускладнить взаємини України зі США, для котрих Китай - офіційно головний суперник на міжнародній арені

0

comments8612

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Китай змусив Україну відкликати свій голос за заклик до більш ретельного розслідування порушень прав людини в Синьцзян-Уйгурському автономному районі, повідомили джерела Associated Press. Раніше влада Китаю пригрозила Україні блокуванням 500 тис. доз Sinovac Biotech з домовлених 1,9 млн доз через підтримку Києвом документа про права уйгурів.


--
Так, це шантаж. І завжди погано погоджуватись на умови шантажистів - бо тоді вони не зупиняться ніколи. 

Якщо Україна прогнулась щодо голосування в питанні уйгурів, от наступного разу від неї вимагатимуть потрібного Китаю голосування в інших, масштабніших питаннях. 

Офіційна Україна ніяк не прокоментувала ситуацію. Питання ніби далеке і малоактуальне (порівняно з тим же "Північним потоком-2", наприклад), але це якщо не зважати на офіційну позицію США зі створення, фактично, міжнародної антикитайської коаліції і визначення Китаю як основної загрози на світовій арені. 

А тут ми, ніби союзник, - і підтримуємо позицію саме Китаю. Це дуже неприємний знак для Білого дому. Україна не виконує взятих на себе зобов'язань щодо реформ, ігнорує боротьбу з корупцією, ігнорує вимоги звільнення системи прийняття рішень від впливу олігархів, ігнорує вимоги позбавлення держструктур від російських агентів, Зеленський у заявах демонструє образу і капризує... І тут ми ще й в голосуванні обираємо бік стратегічного супротивника США. 

Так, в нас замало власних ресурсів і авторитету для опірності таким наїздам. Так, ми дійсно об'єкт, а не суб'єкт світової політики. Але для того в нас є союзник - щоб вибити свої півмільйона доз з Циноваку незалежно від будь-який голосувань. От тільки стосунки з союзником треба підтримувати належні і постійно, а не тільки вимагати, коли нам щось треба. 
--
Можна припустити, що 0,5 млн доз вакцини були не єдиним предметом шантажу. Бо ніхто не забув "державних замовлень з Китаю для безкоштовного розповсюдження/ продажу за мінімальними цінами" навесні 2020-го: так, це про маски, рукавички, костюми, дезінфектори і решту, що тягалось "Мрією" до Борисполя сотнями тонн, а тоді виринало в "Епіцентрах" абощо за цілком непристойними цінами. Гадаєте, деталі тих оборудок дійсно непридатні для "приватного" шантажування? 

Коротше, Україна з тих чи інших причин знов... зробила неоптимальний вибір, назвемо це так.



Теги:
comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!