Блог

Алексей Буряченко: Клешні санкцій все більше обіймають росію. Росія б’є рекорди падіння ВВП

Санкції в дії.

6

comments5578

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ну що ж, санкції все більше «обіймають» росію щоб зворотне не заперечував путін і його приплічники. Так і останні новини, які наголошують, що росію охопила інфляція санкцій. Тобто ціни на імпорт підскочили на 40-60% і хоча Росстат звітує про уповільнення річної інфляції, і бачить зниження індексу споживчих цін 9 з 10 останніх тижнів, в секторах, що потрапили під санкції, інфляційна пожежа, як і раніше, вирує з небаченою багато років швидкістю.

 

Так, на десятки відсотків подорожчали товари та послуги, пов'язані з ланцюжками поставок, від яких росія виявилася відрізаною. Технологічна продукція коштує в 1,5 рази дорожче ніж рік тому; зростання цін на автомобілі сягає 40%, на електроніку – 30%. Майже на 60% стало дорожчим розміщення в готелях. Зауважу, «інфляція санкцій» у рази випереджає офіційну, яку Мінекономрозвитку оцінює у 15,3% станом на 1 серпня. 

 

Також, бажає кращого купівельна спроможність доходів росіян у 2022 році, яка впала по 18 із 24 базових продовольчих товарів, прозвітував «Росстат» у липневій доповіді «Про соціально-економічне становище» росії. Хоча з реальними доходами населення, за оцінкою відомства, впали лише на 0,8% - менше, ніж під час кризи пандемії, - у перерахунку на фізичний обсяг продуктів, які може купити середня сім'я, росіяни стрімко збідніли до рівнів, яких статистика не бачила понад 10 років.

 

Отож, якщо у 2021 році на середньодушовий дохід можна було купити за місяць 851,8 кг картоплі, то торік – лише 709,8. У перерахунку на картоплю росіяни збідніли до мінімуму з 2011 року, випливає із статистики. Також до 11-річного мінімуму впала купівельна спроможність доходів за капустою: на середній дохід можна було придбати 565,6 кг проти 1283,7 кг роком раніше. У перерахунку на ціну рису, борошна, чорного та білого хліба, вермішелі, маргарину та вершкового масла росіяни збідніли до мінімумів за всю історію спостережень (з 2011 року). Минулого року середній дохід дорівнював 427,4 кг рису, 823,1 кг борошна, 423,9 кг вермішелі та 54,2 кг олії. Тепер же – 390,1 кг, 769,3 кг, 387,9 кг та 50,4 кг відповідно. За здатністю купувати яловичину (88,6 кг) росіяни відкотилися у 2012 рік, курятину (217,2 к) та моркву (647,1 кг) – у 2015 рік. Купівельна спроможність середнього доходу за цукром впала до мінімуму з 2016 року, по чаю та солі - з 2017-го.

 

Отже, видихнувши після першого шоку, коли обвалився рубль, на початку року, як випливає із досліджень «інФСД», коли ціни за один місяць підскочили рекордно з 1999 року, а ЦБ заморозив валютні вклади, російські споживачі впали в зневіру, у 35% погіршилося матеріальне становище, кожен п'ятий чекає його подальшого погіршення, показало липневе опитування «інФСД» (інститут фонду «Суспільної думки»), яке було зроблене на замовлення ЦБ рф. 8% росіян зізналися, що грошей не вистачає навіть на харчування, а 22% перебувають у становищі, близькому до казармового, коли на їжу кошти є, а купити одяг та взуття вже нема на що. 

 

Таке дослідження ЦБ рф було замовлене на фоні прогнозування про двозначний обвал російського ВВП падіння економіки, яка, зауважу, за словами путіна, стабілізувалася і «гідно витримала» удар санкцій, пришвидшуватиметься, попереджає ЦБ рф. Після зростання на 3,5% у першому кварталі та падіння, за попередніми даними, на 4,3% у другому, у липні–вересні російський ВВП покаже обвал на 7% у річному вираженні, який до кінця року може стати двозначним [із доповіді регулятора]. У четвертому кварталі ЦБ прогнозує звуження російської економіки на 12,5% -- підкреслю, величину, яку статистика не фіксувала жодного разу з 1990-х. Для порівняння: під час кризи пандемії максимальні темпи спаду були у другому кварталі 2020 року (7,4%). Після анексії Криму та першої хвилі санкцій економіка скорочувалася максимально на 3,1% (у 2015 році). Рекорд квартального зниження ВВП у XXI столітті -- на 12,2% -- відбувся у 2009 році після глобальної фінансової кризи. Але тепер, як вважають у ЦБ, і він може бути побитий.

 

Отож, на тлі інфляції санкцій, зменшення купівельної спроможності, зубожіння до рівня, яких статистика не бачила понад 10 років, росіяни продовжують вірити путіну, який їх веде, як вони виголошують як мантру, -- у «світле майбутнє». За відкритими даними підтримувати дії путіна щодо розв’язаної повномасштабної війни в Україні продовжують 72% росіян, (дослідження «ВЦИОМ», червень-2022р.). Це вже когнітивний дисонанс, який не лікується. Звісно, за багато років путінського режиму росіяни звикли жити в іншій реальності і заради «вищої місії», контурів якої не намічається, можна і потерпіти, оскільки, -- «Русский народ перебьется, он уйдет из городов в поля, в леса. Будет собирать грибы, ягоды, орехи – русский народ готов в минуту больших печалей превратиться в народ-бурундук, народ-хомяк, он будет запасать на зиму всякие корешки, всякие луковки», (Олександр Проханов, один із ідеологів путінських міфологем). Отже, цим ємним описом росіян все сказано, добавити нічого …



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!