Блог

Віталій Бала: Про мовне питання,знову.

Чому закон "Про забезпечення функціювання української мови як державної" прийняли тільки у квітні 2019 року?

0

comments5053

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Про мовне питання, знову.

Вкотре політики піднімають питання української мови. Зараз це роблять народні депутати партії Слуга народу, що красномовно свідчить про небезпеку подальшого перебування політичної партії Слуга народу при владі. Ніби мають розглянути на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики проект закону про скасування чи відтермінування штрафів за порушення цього закону.

По-перше, застосування штрафів стосовно закладів обслуговування не стосується конкретних громадян. Тобто, мови не може бути про заборону громадянам України спілкуватись їхньою рідною мовою у публічних закладах, мова йде про працівників цих закладів і навіть вони не будуть сплачувати штрафи, якщо не захочуть відповідати українською мовою на звернення до них українською, штрафи передбаченні для закладів, тобто їхніх власників.

Штрафи достатні (від 5100 до 6800 гривень) для того, щоб власники закладів таки написали меню українською мовою чи навчили своїх працівників елементарному спілкуванню українською мовою, яка, до речі, є державною мовою в Україні.

По-друге, питання функціювання української мови в Україні, насправді є питанням не тільки ідентифікації українців, але й питанням національної безпеки. Росія не просто вигадує про якісь утиски російської мови, а видає російські паспорту на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у Криму це вже зробили, та заявляє, що буде військами захищати російських громадян, які чомусь проживають на території України. А представники партії Слуга народу точно українські політики? Саме закон повинен захищати українську мову на території держава Україна. Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вступив у сфері обслуговування у силу тільки з 16 січня 2021 року, хоча був прийняти у квітні 2019 року. Було достатньо часу для вивчення українською мовою привітань

(доброго дня, доброго вечора), побажань та інших висловів, як гарного дня, приємного вечора, дякую.

А по-третє, опозиційні політики, які виступили з різкою і справедливою критикою цього законопроекту і говорять багато правильних речей. чомусь не хочуть публічно згадати, що закон Про забезпечення функціонування української мови як державної» був проголосований 25 квітня 2019 року, коли вже відбувся другий ту президентських виборів і саме президентські вибори були причиною, чому так пізно був прийнятий такий важливий для Україні закон, про що зараз говорять ті самі політики, які чомусь вирішили використати цей закон для виборчої кампанії, замість того, щоб проголосувати його на початку своєї депутатської каденції, або хоча б у 2016 році, адже російська агресія почалась у 2014 році і всі б звикли до цих правил, забули і не підіймали мовне питання.

P.S. Все, що робиться невчасно, бо перемагає політична доцільність, а не національні інтереси, завжди можна, хоча б спробувати, скасувати та дискредитувати.

 


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!