Блог

Віталій Бала: Про "нормандський формат" і план "Б"

Так був чи не був план "Б"?

0

comments1909

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Про Нормандський формат і план "Б".

1. 9 грудня була річниця Паризького саміту лідерів країн «нормандського формату».

2. На мою думку, після цієї зустрічі, варто було тоді і зараз говорити не тільки про Мінські домовленості, але й про Паризькі домовленості.

3. Мінські домовленості ухвалювались фактично у безвихідній ситуації для України у той час, щоб припинити активну фазу війни. Тому до них було і є багато претензій стосовно поступок агресору.

4. У Парижі Зленський замість того, щоб сформувати новий порядок денний, фактично нову дорожню карту по Донбасу не тільки легітимізував Мінські домовленості, він фактично взяв ще більше зобов'язань перед агресором.

5. Зеленський легітимізквав так звану формулу Штанмайера.

6. Ця формула передбачає надання особливого статусу Донбасу на постійній осові.

7. Так, спочатку ніби має бути тимчасовий статус, а от після виборів вже постійний. Отже нам вказують, коли і де проводити вибори. Тобто, Зеленський взяв зобов'язання порушити Конституцію України, а саме статтю 2. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою.

8. Припинення вогню, так і не відбулось, щоб зараз не заявляли представники чинної влади про перемир'я. Не було і обміну всіх на всіх та й інші домовленості не були виконані саме через позицію країни-агресора росії.

9. Напередодні цієї річниці представники чинної влади почали говорити про якийсь план "Б" щодо Донбасу, якщо росія не буде виконувати домовленостей. Ми так і не почули, що то за план. І зрозуміло чому, адже ніякого плану "Б" насправді не існувало і не існує.

10. Тому і почали звучати заяви, що нам не потрібно вже плану "Б". То росія почала виконувати свої зобов'язання, а українці просто про це не знають, на відміну від Зеленського?..



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!