Блог

Бала Віталій: Про пам'ятники загалом і пам'ятник Пушкіну, зокрема

Пам'ятники ворогів можуть бути тільки у музеї "Історичні вороги України"

0

comments7295

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Пам'ятник - скульптурна споруда в пам'ять чи на честь кого-небудь, чого- небудь. (Великий тлумачний словник сучасної української мови. 2001 р.)
Памятник - 1. Скульптура или архитектурное сооружение в память кого-чего н. 2. Сохранившийся предмет культуры прошлого.(Словарь русского языка С.И. Ожегов, издание третье. Государственное издательство иностранных языков и национальных словарей, Москва 1953)
Знову бачу і читаю обговорення про демонтаж(знесення) вчора, 11 жовтня, бюсту(пам'ятника) Пушкіну.
І хоча захисників Пушкіна менше, все ж їх наявність дивує.
І, мова навіть не про якусь історичну цінність, бо цей пам'ятник найстаріший у Києві, встановили у 1899 році. Мова про інше, про цінність Пушкіна для української культури. Так, Пушкіна вивчали і шанували не тільки у російській імперії, але й за часів СРСР( комуністичній імперії) і тепер шанують у сучасній російській федерації( недоімперії). 
Але, яке він має відношення до України, до української культури, щоб його пам'ятники були в Україні, а його ім'ям називали вулиці, проспекти, парки, бібліотеки, школи і т.д.?
Це стоєується і всіх інших представників російської культури, загадаті б хоча б гарячі дискусії і про музей Булгакова.
Що саме, всі ці російські культурні діячі зробили для України, щоб покоління українців їх шанували, дивились на їхні пам'ятники і вивчали їхню творчість?
Можливо кращим рішенням буде розмістити всі ці пам'ятники російських культурних діячів за часів російської імперії та радянського періоду включно, у музеї у різних містах. У цих музеях також можна розмістити всі пам'ятники різних політичних та військових діячів.
Пропоную назвати такі музеї - музей "Історії ворогів України". 
Можуть бути і інші варіанти назви, але прийдешні покоління українців мають знати ворогів України і серед російських, поетів, письменників та інших діячів культури, так, вони дійсно діячі культури, як їх захищають їхні прихильники, але діячі культури ворожої щодо України.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!