Блог

Віталій Бала: Про початок політичного сезону і лакмусовий папір в українській політиці

Чи зможе опозиція восени використати можливості для завершення епохи "зеленої" монобільшості у ВР?

0

comments5220

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Про початок політичного сезону і лакмусовий папір в українській політиці.

1 вересня президент Володимир Зеленський складатиме іспит у Білому домі у Вашингтоні. Про цей візит багато було написано і сказано, візити переносили, але він таки відбувається і тепер головне з яким результатом для України він завершиться.

Результати цього візиту можуть суттєво вплинути на розвиток політичної ситуації в Україні, продемонструвавши посилення або послаблення позиції Володимира Зеленського на міжнародній арені.

Але, у будь-якому випадку політична осінь,на мою думку, стане лакмусовим папером для чинної влади та опозиції.

Уряд обіцяє 15 вересня подати до Верховної Ради бюджет країни, обговорення і прийняття якого буде головним на засіданнях шостої сесії.

Підвищення цін на газ, тарифів на комунальні послуги, зменшення виплат субсидій буде чутливим вже восени і опоненти влади у проекті бюджету будуть вимагати компенсації для громадян, на що чинна влада не зможе піти, хоча і отримала подарунок від МВФ у вигляді 2,7 млрд.доларів.

Отже в опозиції буде гарний привід для критики влади, а враховуючи, що в опозиції є гарні фахівці з питань бюджету у різних фракціях, владі буде дуже непросто.

Осінь може стати сприятливою для організації протестних акцій опозицією, що при наявності монобільшості у парламенті, фактично є найбільш дієвим засобом впливати на владу.

І найкраща ситуація тут складається для лідера партії Батьківщина Юлії Тимошенко, яка фактично очолила спротив продажу землі, маючи підтримку більшості українців з цього питання, різко критикувала владу за підвищення ціни на газ, комунальні послуги і добре розуміється у бюджеті країни. Але, для того, щоб досягнути максимального результату Юлії Тимошенко потрібні союзники.

Чи домовляться Тимошенко і Порошенко про узгоджені дії, адже у питаннях землі вони опоненти? Але, на мою думку, при всіх розбіжностях, для них обох необхідність домовитись пов'язана не тільки з їхньою політичної перспективою, але і з майбутнім країни.

Іспити восени буде складати не тільки чинна влада, але й опозиція, осінь стане лакмусовим папером, як для влади, так і для опозиції, щодо їх можливості одних утримати владу, а інших взяти цю владу.

Найкращим результатом осінніх іспитів, були б дочасні вибори, але не президентські про що вже ходять чутки, а парламентські, щоб позбавити чинну владу монобільшості у парламенті і уникнути небажаного розвитку подій в Україні, коли ми є свідками нехтування інтересів і прав громадян, порушення законів і Конституції України і намагань узурпувати владу. Для уникнення зміни влади через Майдан, краще провести дочасні парламентські вибори і піти еволюційним шляхом зміни влади. А те, що її потрібно міняти вже очевидно для більшості громадян країни, беручи до уваги рівень довіри до Кабміну і ВР.


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!