Блог

Віталій Бала: Про рейтинги

Соціологи вже стають схожими на пропагандистів.

0

comments1760

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Про рейтинги.

1. Учора було опубліковано результати соціологічного опитування від Центру Разумкова проведеного з 5 по 9 березня.

2. Деякі оприлюднені цифри викликають певне здивування та сумніви.

3. На мою думку, соціологічні опитування все більше стають інструментом маніпуляцій у політичній боротьбі.

4. Такі дослідження можна ще пояснити, коли вони оприлюднюються якимись невідомим структурами, де взагалі складається враження, шо цифри вигадували самі замовники.

5. Але ж і відомі соціологічні структури все більше втягуються у цю боротьбу і проявляють заангажованість, яка шкодить репутації, що створювалась роками та десятиріччями.

6. Зараз соціологічні дослідження не констатують існуючу політичну картину, а намагються її малювати такою, яка вигідна замовникам цих соціологічних досліджень.

7. Здивував різкий ріст підтримки Зеленського до 27,4% серед тих, хто визначився порівняно з лютим, коли готові були проголосувати 23,1%.

8. Зростання на 4,3% важко пояснити, коли провалена вакцинація, почалася третя хвиля пандемії Ковід-19,коли зросли тарифи, комунальні платежі. Навряд чи закриття телеканалів Медведчука і введення проти нього санкцій змогли все це компенсувати і додати аж 4,3% підтримки.

9. Ще більш дивною виглядає зростання підтримки партії Слуга народу до 26,5%, адже підстав для такого зростання точно не було, на відміну від Зеленського, який вводив указами рішення РНБО України. Більш того, за даними групи Рейтинг у кінці лютого підтримка партії "Слуга народу" була на рівні 19,7%. Зростання за два тижні на майже 7% ,це просто диво.

10. Збільшення кількості соціологічних досліджень наштовхують на два висновки. Ці дослідження є окозамилюванням для замовників або маніпуляціяєю для підготовки можливих дочасних виборів Верховної Ради. У будь-якому випадку, з такою тенденцією, довіра до таких опитувань буде рухатись у напрямку нуля.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!