Блог

Віталій Бала: Про ринок землі

Продаж чи розпродаж?

0

comments5746

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Про ринок землі.

Сьогодні, 1 липня в Україні скасовано мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Чинна влада видає це, як велику і владу земельну реформу. Дивуватись тут нічому, представники влади практично все, що вони роблять називають великим, як наприклад "Велике будівництво".

Питання у тому, що більшість громадян, за соціологічними опитуваннями, не підтримують запровадження ринку землі в Україні.

Політична партія Батьківщина, на чолі з Юлією Тимошенко, ініціювала проведення референдуму щодо ринку землі, щоб український народ визначився з цього питання і унеможливив різні спекуляції політиків та політичних сил. Але, ЦВК, яку повністю контролює чинна влада, відмовилась реєструвати ініціативну групу для проведення референдуму. Відмова має два пояснення, на мою думку, по-перше, отримання негативного результату щодо відкриття ринку землі, формально протиставить чинну владу і особисто Володимира Зеленського більшості українських громадян, а влада завжди апелює, що її підтримує більшість, тому вона приймає рішення, які не тільки керуються політичною доцільністю, але й порушують українське законодавство, включно із Конституцією України. А по-друге, Юлія Тимошенко перехопила ініціативу у питанні народовладдя, на якому піарився Володимир Зеленський.

Але саме цікаве у цій ситуації, що за прийнятим законом планується проведення загальноукраїнського референдуму з продажу землі іноземцям. Стає зрозумілим, що у разі проведення референдуму ініційованого Юлією Тимошенко, мова про продаж землі іноземцям взагалі б навіть не йшла.

Насправді обіг землі в Україні повинен відбуватись у той спосіб, який дасть українським фермерам і всім бажаючим, які не є зараз фермерами, можливість купити необхідну їм землю. А для цього повинні були створити необхідні умови.

На мою думку, питання землі повинно бути тісно пов'язаним з питанням майбутнього українського села по всій Україні, щоб обіг землі спонукав українців повертатись жити і працювати у селах, які повинні стати схожими на села у розвинутих європейських країнах, з відповідною інфраструктурою та рівнем життя людей. У цьому законі, я такого зв'язку не бачу.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!