Блог

Віталій Бала: Про соціологічні дослідження, як уподобання

Чому відрізняються результати соціологічних досліджень у різних соціологічних компаніях?

0

comments5248

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Про соціологічні дослідження, як уподобання.

Все більше соціологічні дослідження стають схожими не на дослідження певних соціологічних організацій, а на їхні уподобання. Такі уподобання вже видно неозброєним оком, коли певні соціологічні організації завищують рейтинги одним політикам, політичним партіям і занижують іншим. Різниця у цифрах вже починає просто вражати своєю неприхованістю у заангажованості.

Сьогодні було оприлюднено соціологічне дослідження соціологічної компанії SOCIS, яке проводилось 29 липня-3 серпня з опитуванням 2000 респондентів.

У разі проведення виборів до Верховної Ради, п'ять політичних партій долають 5% бар'єр. Перше місце Слуга народу - 18,6%, друге ЄС - 13,7%, третє ОПЗЖ - 11,5%, четверте Батьківщина - 7,6%, п'яте Сила і честь - 5,7%. Такі цифри у цьому дослідженні, хоча не зрозуміло, результати серед всіх опитаних чи серед тих, хто визначився.

КМІС провів своє дослідження 24 липня - 1 серпня і не тільки результати суттєво відрізняються, але й місця, які посідають політичні партії. Слуга народу, на першому місці з 20,2%, на другому місці ОПЗЖ - 18,3%, на третьому місці Батьківщина - 16%, на четвертому ЄС - 14,2%, на п'ятому Сила і честь - 6,3%.

Незмінними залишаються перше та п'яті місця, відповідно за Слугою народу і Силою та честь. От у середині п'ятірки, ситуація неоднозначна.

Ще одне дослідження, яке провела група Рейтинг з 23 по 25 липня, дає наступні результати політичним партіям: Слуга народу - 20,9% серед всіх, 24,1% серед тих, хто визначився, ЄС - 12,4% і 14,3%, Батьківщина - 11,1% і 12,8%, ОПЗЖ - 10,8% і 12,.4%, Сила і честь - 3,6% і 4,1%.

У дослідження SOCIS найбільше відрізняється підтримка з іншими дослідженнями у партій Батьківщина та ОПЗЖ. Хоча і Слуга народу має вже менше 20%.

Отже, на мою думку, найкращими соціологічними дослідженнями можуть бути тільки самі вибори, хоча певні тенденції, як негативні, так і позитивні, можна побачити навіть в оприлюднених соціологічних дослідженнях які вже стали, на жаль, повноцінним маніпулятивним інструментом у політичній боротьбі політиків та політичних партій.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!