Блог

Олексій Голобуцький: Резніков у Вашингтоні: "Українське законодавство дозволяє розміщення американських підрозділів"

А США то треба? Чи зможе Зеленський вмовити Байдена на настільки масштабний (і дорогий для федерального бюджету США) крок?

0

comments9402

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков на зустрічі в США з керівником американської аналітичної організації Jamestown Foundation Ґленом Говардом: "Росія вже де-факто окупувала Азовське море і тотально змінила баланс у Чорному, повністю його мілітаризувала. Ми особливо занепокоєні діями РФ, які спрямовані на підготовку Криму до розгортання там ядерної зброї. ...Важливим є розширення пакета безпеки для України. В першу чергу – за рахунок розгортання сил ППО, навіть шляхом розміщення американських підрозділів. Наше законодавство це дозволяє".
--
В цілому позиція логічна і доречна: нам дійсно ніколи не буде забагато військової допомоги від США і НАТО в цілому, доки маємо під боком Росію. Але є суто прикладне питання. 
Союзники - це ті, що діють, виходячи зі спільних інтересів і до обопільної вигоди. В чому вигода США з витрат на повноцінну військову базу на теренах наскрізь корумпованої України, з гарантованої різкої ескалації напруження в стосунках з РФ, з необхідності заново домовлятись з країнами ЄС і переконувати їх в тому, що американські бази тут - також і в їхніх інтересах і не завдадуть їм ні політичної, ні економічної шкоди? 
Тобто, що Зеленський може запропонувати Байдену в обмін навіть на мінімальне "розширення пакету безпеки для України"? Нагадаю, поки США було скасовано навіть додаткову допомогу на 150 млн. дол. - передусім бо Зеленський не виконав жодної задачі, поставленої перед ним Байденом. 
Пізніше Байден сформулював свої вимоги в лише 5 простеньких, вигідних і Україні так само пунктів. І їх також досі ніхто не виконав, навіть не почав виконувати. 
Зауважте: не отримана нами допомога на 150 млн на той момент вже була виділена і готова до передачі Україні - її буквально відкликали вже в процесі. А тут же йдеться про геть новий, з нуля формований безпековий пакет. Тобто, його треба буде провести через Конгрес, затвердити у федеральному бюджеті. І все це буде на плечах Байдена - саме він муситиме лобіювати наші потреби. 
Але поки я не бачу жодних аргументів, якими Зеленський міг би переконати Байдена взятись за настільки масштабну задачу для допомоги Україні. Так, російська ядерна зброя в Криму не може тішити США і НАТО. Але країни НАТО мають в своєму розпорядженні багато менш ресурсомістких варіантів тиску на Росію і примус її до демілітаризації Чорноморського регіону. 
Що може запропонувати їм Україна, аби переконати розмістити в нас постійний військовий контингент і відбивати політичні, економічні, правові, інформаційні атаки Кремля через це?



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!