Блог

Ihor Petrenko: РНБО: чи є там внутрішня опозиція?

РНБО як координаційний орган з питань національної безпеки та оборони при Президентові України є колективним органом, який ухвалює рішення не менш як двома третинами голосів її членів.

0

comments5951

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

На останній прес-конференції Данілов зазначив, що по всім питанням рішення РНБО ухвалюються переважною більшістю, тобто голосів вистачає з надлишком. Як хто голосує - в РНБО не коментують, але от в контексті останнього рішення щодо санкцій проти Фірташа та Фукса в ЗМІ з’явилась інформація, що спікер Верховної Ради Дмитро Разумков та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не підтримали запровадження санкцій щодо цих осіб. Тут варто зазначити, що ця інформація потребує перевірки, самі спікер та міністр МВС її поки не коментували.

 

З Аваковим ситуація більш-менш зрозуміла. Він має особисті відносини з Фуксом, щонайменше журналісти фіксували візити останнього в МВС, крім того, вони обидва харків’яни й мають інтереси у цьому місті. Тобто в них є певний рівень комунікації, тому неголосування Авакова зрозуміле, тут роль зіграв особистісний чинник. Також Аваков доволі самостійний міністр, якого складно переконувати робити те, чого він не хоче. Але в контексті деолігархізації таку позицію йому будуть згадувати.

 

Разумков вже не вперше має «окрему думку» щодо рішень РНБО. Так, він не голосував за санкції проти телеканалів "112. Україна", NewsOne та ZIK, мотивуючи це тим, що санкції не можуть поширюватися на українських громадян. Хоча в законі є відповідне виключення - коли мова йде про фінансування тероризму. Проте санкції проти Медведчука він підтримав, хоч окрему думку все ж висловив. Загалом Разумков більш схильний бути у відрядженнях, коли проводиться засідання РНБО. Безумовно, Разумков думає про свою власну політичну кар’єру, що природно для будь-якого політика, а для політичної діяльності потрібні кошти, тому сваритись з тими, хто може забезпечити фінансування не надто розумно. Але чи допоможе йому така позиція для старту його окремої політичної кар’єри - питання відкрите, адже олігархів українці не люблять і лояльність політиків щодо них також не підтримують.

 

Загалом з 23 членів РНБО на засіданнях зазвичай присутньо 20-21, і, як правило, позитивно голосує 18-19 високопосадовців. Тож окремі думки, які час від часу виникають на засіданнях РНБО поки не несуть серйозну загрозу для успішного ухвалення рішень цим органом. Першість тут безумовно відіграє позиція Президента, на якого й рівняються інші члени. Але знову ж таки треба пам'ятати, що санкції від РНБО не є панацеєю від усіх бід, вони не можуть підміняти кримінальний процес і радше є тимчасовим засобом, який дає компенсацію слабкості державних інститутів. Тому паралельно необхідно збільшувати інституційну силу держави.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!