Блог

Ihor Petrenko: Зерно, яке з’їли не миші

Типовий український "схематоз" - нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва Державної продовольчо-зернової корпорації України на сотні мільйонів гривень.

0

comments6575

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

 Вочевидь мова йде про керівника компанії Андрія Власенко, який разом зі своїми поплічниками, як каже слідство, замість постачання зерна за укладеним контрактом з китайською компанією організували схему з низкою фіктивних компаній та заниженими цінами.

 

Мета проста - збитки покласти на державу, а прибутки залишити учасникам схеми. Мова йде про близько 10 таких зовнішньо-економічних контрактів на загальну суму понад 230 мільйонів доларів США. При цьому сума боргів перед державним підприємством вже складає близько 60 мільйонів доларів США.

 

Крім цього, вони ще й, за даними слідства, примудрились організувати схему зі страхуванням майна ДПЗКУ штучно завищивши (у 3-5 разів) страховий тариф від загальної страхової суми. Талановиті хлопці.

 

Але найцікавішим у цій всій історії є те, що Андрій Власенко став в.о. ДПЗКУ у 2020 році, але, як бачимо, ніхто його покривати не збирається, а тим паче рятувати від слідства. Коли Власенка призначали народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк натякав, що його призначення відбулося в результаті домовленостей уряду з фракцією "Батьківщина" щодо голосування за бюджет у першому читанні, що ця посада - це їх квота. Своєю чергою нардеп від «Батьківщини» й член аграрного комітету Вадим Івченко назвав цю інформацію «нісенітницею». Але тут варто відзначити, що Андрій Власенко є двоюрідним братом нардепа від «Батьківщини» й соратника Тимошенко Сергія Власенка. Проте наряд чи зараз хтось за нього буде заступатись, все ж таки звинувачення серйозні.

 

Безумовно, людину не можна вважати винною до рішення суду, але потенційна можливість таких схем нікого не дивує. Тож головне, щоб справа не розвалилась, а суд виніс відповідне рішення.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!