Блог

Ihor Petrenko: Сага про «вагнерівців»: версія CNN

Сьогодні CNN опублікувало власне розслідування щодо так званої справи «вагнеревців», що породило значну кількість інтерпретацій та намагань як внутрішніх, так і зовнішніх політичних гравців використати його собі на користь. Тож спробуємо розібратись про що саме це розслідування, чи є в ньому щось нове та які політичні змісти з нього намагаться витягнути росіяни та українська опозиція?

1

comments4383

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Передусім варто наголосити, що CNN є поважним інформаційним каналом, який дотримується високих журналістських стандартів. Тому в першу чергу варто читати чи переглядати саме розслідування, а не опиратись на чужі інтерпретації (в мережі вже можна знайти переклад тексту українською). Починають своє розслідування журналісти з факту про затримання в Білорусі 32 російських найманців. Далі вони наводять інформацію та деякі матеріали , отримані від трьох колишніх високопосадовців української військової розвідки. При цьому всі матеріали, надані колишніми розвідниками журналістам, стосуються доказів різних злочинів конкретних бойовиків, але не організації самої спецоперації. Тут варто відзначити, що українські спецслужби дійсно збирають такі докази, зокрема і по «вагнерівцям», але вочевидбь вони не є доказами спецоперації.


 

Далі в розслідуванні йде мова про те, що за словами колишніх українських розвідників, операція під керівництвом України отримала американські гроші, технічну допомогу та рекомендації ЦРУ. При цьому в публікації вказується, що офіційні особи США заперечують свою роль й вказують на помилковість тверджень колишніх українських розвідників.


 

Далі журналісти розповідають хронологію подій: перебування російських найманців в Білорусі, їх арешт білоруськими силовиками й передачу Росії. Також наводиться позиція офіційних осіб України, зокрема президента Зеленського.


 

Тож як бачимо це розслідування не розповідає нам нічого нового, не вішає ні на кого ярлики й нікого ні в чому не звинувачує. Там чітко вказується де є факти, а де інтерпретації. Також варто звернути увагу, що всі свідчення, зокрема з боку України отримано від анонімних та ще й колишніх розвідників. З огляду на це, доволі недолуго виглядають заяви партійців Порошенка та його прихильників, про те, що ніби в Білому домі щось вирішили показати українському керівництву. Тут варто нагадати, що CNN -  незалежний канал, який не виконує партійних завдань, як деякі українські канали. Крім того, для передачі послань українській владі американцям навряд чи є потреба звертатись до посередників у вигляді тих чи інших ЗМІ.


 

Ще один момент, на який необхідно звернути увагу - це реакція ФСБ РФ. Тут варто задатись питанням, а з якого це дива офіційний представник ФСБ вийшов до російських ЗМІ і почав хвалити публікацію CNN? І як з цим, наприклад пов’язаний візит Лукашенка до Москви, який відбудеться завтра? Фактично РФ захотіла перекласти усю відповідальність за ситуацію на Україну та американців, і «одкровення» колишніх українських розвідників стали для них прям подарунком….



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!