Блог

Олексій Голобуцький: РПЦвУ на марші, або Хода штаму Дельта

Навіть найбільш ісконні православниє вимагають кисневий концентратор і ліки, а не свічку, як підхоплюють ковід

0

comments8913

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Зеленський про "хресну ходу" РПЦвУ в Києві: "55 тисяч приїхали в Київ. Люди в більшості похилого віку, треба бути обережними, вони повинні були йти всі в масках, хоча б так. Я масок там не бачив. Невже це так складно? Вони організовано приїжджають на автобусах, їх звозять [могли б і маски організовано забезпечити]. ...Але ми не можемо все заборонити, і це неправильно".

--

Одна з небагатьох заяв президента, котру я абсолютно підтримую. Так, це неправильно і такого не можна було допускати, бо це створення масової небезпеки для мільйонів громадян.

А от проросійський пул блогерів і телеграм-каналів жорстко відреагував на таку оцінку Зеленського тієї "хресної ходи" - і чомусь всі як один кивали на "такі ж натовпи без масок" в нічних клубах і на концертах. Дивне порівняння.

Нічні клуби - це дуже вузька і специфічна аудиторія. І точно без жодної авторитетності. Концерти - те саме. Церква ж - на жаль, в тому числі і РПЦ досі - все ж є значним авторитетом, впливає на поведінку і переконання мільйонів людей. Тому рішення церковних ієрархів, формат офіційних церковних заходів в принципі неможливо порівнювати з рішеннями менеджменту нічних клубів чи концертних майданчиків. Це нонсенс, навіть не спекуляція.

І так, це варто "заборонити" - і президент має всі повноваження для цього. Для початку завершити процес точної ідентифікації контори саме як РПЦ, а не якоїсь міфічної "УПЦ МП". Тоді визнати терористичною організацією (І хто не погодиться? Адже всі докази публічні і загальнодоступні - і сприяння агресору, і участі в диверсіях в ході гібридної війни, і діянь за ст.110 і 111 ККУ). А тоді спокійно заборонити. Керівництво під суд, решту - на видворення до РФ, громадянство якої мають, мабуть, всі ієрархи РПЦвУ.

Нескладно. Тільки вимагає послідовності і політичної волі. І все ще може (і мусить) бути реалізоване.

==

Ну і ще один аспект, доволі провокативний. Я розумію позицію християн-фундаменталістів. Не приймаю, але розумію: вони хочуть швидше потрапити до Бога. Тому нащо всі ці маски, вакцини, дистанція...

Однак переконаний: при зіткненні безпосередньо з коронавірусом панівна більшість цих фундаменталістів вимагатиме не свічку і сповідь, як належить порядному християнину, а кисневий концентратор. Щоб затриматись ще на трохи в цій "юдолі скорботи".

А як має обирати лікар, кому віддати останній концентратор: фундаменталісту, який свідомо лазив в натовпі потенційних носіїв штаму Дельта без маски і верещав "на все воля Божа, Бог - найкращий мій захист!", - чи людині, котра чемно обмежила контакти, ходила в масці, записалась на вакцинування, однак підчепила корону від того фундаменталіста, прямо чи опосередковано?

Вони ж мають рівні права перед Конституцією (хоча, виходить, фундаменталісти мають "трошки рівніші" права - це якщо судити з реалій і того, що їм дозволяють). Так кого рятувати, кому віддавати останнє вільне ліжко і кисень, коли що?



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!