Блог

Олексій Голобуцький: Шмигаль вже як "Однорукий бандит": просто викидає цифри захворюваності.

Більше Кабмін не робить нічого - і відкрито визнає, що зробити нічого не може і не планує.

0

comments8986

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Україна вже і де-юре перетинає межу в 10 000 хворих на добу - де-факто цю межу ми перетнули, мабуть, тижнів два тому. Уряд регулярно робить публічні зізнання про зняття з себе відповідальності, бо з проблемою вони не впорались і впоратись не можуть. Прем'єр Шмигаль розважається публічними констатаціями: "До кінця листопада буде 15 000, до кінця року 20 000...". Без спроб звітувати, як влада планує долати проблему. 

 

Я від самого початку щиро підтримував масковий режим, дистанціювання і штрафи за недотримання базових протиепідемічних заходів - точно так же, як був від початку проти жорсткого карантину, котрий вбив порядну частку бізнесів. 

 

Ми - бідна країна, при тому олігархічна і з абсолютно нерозвиненим компонентом громадянської відповідальності. Тому владі треба було також мати чесність, щоб визнати: вона є владою бідної країни, і дозволити собі заходи, що їх вживали багаті країни, просто не може. І негайно зосередитись на перелічених простих заходах, котрі Україна якраз могла і може собі дозволити: маски, дистанціювання, штрафи за недотримання. 

 

Так, в країни були гроші на збільшення і оновлення фонду лікарняних ліжок, на закупівлю апаратного забезпечення лікування ковіду (доки ті апарати ще були на світових ринках), на замовлення мобільних шпиталів для регіонів, де нема з чого мобілізувати лікарняні ліжка (тобто, де немає ні відомчих, ні військових лікарень, про які логічно згадав Гройсман як про запасний фонд, що його саме час мобілізувати). Але влада все про... упустила момент і, маючи пів року фори, спустила гроші в як мінімум сумнівний спосіб на абсолютно неактуальні речі. 

 

Так, зокрема, десятки мільярдів закатали в асфальт. Котрий вже знімають, як брудну клейонку зі столу, просто руками - він не тримається на дорозі і десь настільки ж тонкий. Більше того, вже помалу розгортається скандал, що гроші ковідного фонду взагалі пішли на опосередковане фінансування терористів "ЛДНР": як днями на пресконференції заявив голова  "Міжнародного антикримінального альянсу", той самий бітум, який використовується для ремонту та будівництва доріг в ході програми Зеленського «Велике будівництво», поставляється в основному з Росії, а гроші, які Україна платить за нього зі свого бюджету, йдуть на фінансування бойовиків (за цими даними вже було зроблено звернення до правоохоронних органів).

 

Як наслідок, ми зустрічаємо другу хвилю практично беззахисні. Країна у нас величезна, десятки мільйонів людей. Сподіваюсь на краще, але, боюся, на нас чекає найгірший сценарій проходження пандемії. З величезною кількістю хворих, з масою смертей. Так, влада відмовилась від ідеї локдауну. Адже це остаточно знищить нашу і без того слабку економіку. Але це вже не втримає економіку України. 

 

Нам як повітря потрібна міжнародна допомога. Самі ми — при непрацюючій економіці, кризі влади, епідемії — не вигребемо. Команда Зеленського, яка вже отримала відповідну оцінку на місцевих виборах, і далі масово втрачатиме підтримку. До того ж ще трохи, і "переводити стрілки" не буде на кого. 

 

Швидше за все, навесні прийдуть дуже сумні наслідки — і для країни в цілому, і для нинішньої влади зокрема. Хоча ця влада цілком спроможна форсувати цей процес, і наслідки вдарять по нам ще взимку.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!