Блог

Igor Chalenko: Скільки виборців прийде 25 жовтня

У фокусі перебуває два питання: чи будуть вибори і якщо будуть, то яку ми побачимо явку

0

comments1529

Igor Chalenko

Політолог

Голова Центру аналізу та стратегій

Рік 2020-тий вносить значні корективи у проведення місцевої кампанії в Україні. Зі сторони майбутніх кандидатів, представників політичних сил ми чуємо акцент на боротьбі з коронавірусом. Важко знайти конференцію, що не проходить без брендованих захисних масок, наочного дотримання карантинних вимог тощо. Але це лише атрибути. 

Залишається у фокусі два питання – а чи будуть вибори і якщо будуть, то яку ми побачимо явку? 

Щодо першого питання, припускаю, генеральна лінія влади – все ж провести вибори у визначений законодавством період 25 жовтня. Для цього ми бачимо адаптовані до карантинних вимог законодавчі новели, свіжі алгоритми проведення виборів, напрацьовані ЦВК разом з МОЗ. 

Звичайно, ризик непроведення виборів лишається. Але вірогідність цього мінімальна і вирішуватиметься в передостанній тиждень жовтня, якщо все таки буде ініційовано надзвичайний стан у зв’язку з пандемією. 

Набагато цікавіше – чи прийдуть виборці? Соціологія стабільно показує запит українців використати своє виборче право. Різні організації показують потенційну явку ледь не до 75-80%, що, як на мене є аномальним. 

Зазвичай місцеві вибори показують меншу явку за всеукраїнську. Варто нагадати, що середня явка на місцевих виборах 2015 року склала близько 46%.

Також вкрай показовим була ситуація у цьому році на довиборах у Верховну Раду на 179-ому окрузі на Харківщині. В умовах тотального локдауну до дільниць дійшли лише 27,47% виборців.  

Додайте сюди набуту фобію щодо великих скупчень людей, а також незнання половини суспільства про наближення виборів. Можемо отримати реальну явку на рівні 40%. Причому за різними експертними оцінками недійсними можуть бути визнані 20-30% бюлетенів у зв’язку зі складнощами заповнення. Тобто цілком прогнозовано, що місцеву владу сформують на основі третини голосів виборців.

Перемогу отримають ті, хто зможе максимально мобілізувати власний електорат із умовним трансфером ледь не від власних домівок до дільниць.  



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!