Блог

Igor Chalenko: Виборчий апокаліпсис сьогодні або куди тече рейтинг Кличка

Буває так у житті, що будуєш виборчу кампанію довго і детально. Вкладаєш шалені кошти і потужний адміністративний ресурс. Але одна нещасна подія руйнує все.

0

comments3210

Igor Chalenko

Політолог

Голова Центру аналізу та стратегій

Буває так у житті, що будуєш виборчу кампанію довго і детально. Вкладаєш шалені кошти і потужний адміністративний ресурс. Але одна нещасна подія руйнує все. Так сталось у березні 2013 року, коли десятки сантиметрів снігу продемонстрували безпорадність тодішньої міської адміністрації на чолі з Олександром Поповим. За декілька діб було знесено електоральний ефект від шалених фінансових вливань з боку Кабінету міністрів, від Євро-2012... Попов прогавив свою можливість стати Київським міським головою, так і не оговтавшись після поразки.

Відчуття дежавю я відчув в останню суботу. Київ став Венецією. Затопило десятки великих локацій у столиці, сотні дворів і навіть славнозвісну Пріорку. А скільки автівок перетворились у нерухомі човни, важко й злічити. Після звичайної зливи мій рідний Київ став зоною стихійного лиха. І це стало буденною справою. Бо містяни бачать, що дощова каналізація не справляється, що її нормально не розчищають і не підтримують проектну пропускну здатність. Навіть більше – вона руйнується від надмірного навантаження у зв’язку з незаконними новобудовами.

Суботній дощ може мати серйозні наслідки особисто для міського голови. Потрапила мені на око одна закрита соціологія. Опитування проходило у п’ятницю – неділю на замовлення одного із штабів. Не кастрований телефон, а нормальне “face to face”. 

Промовиста картина, скажу вам. Чи не вперше рейтинг чинного мера відкотився нижче психологічної позначки у 40%. Тобто фактично амплуа «господарника» почало розмиватись. Невже бажання технологів Віталія Володимировича перемогти у першому турі так і залишаться мріями? 

Також цікаво, що найближча п’ятірка його опонентів (Пальчевський, Притула, Верещук, Кучеренко, Попов) нарощують виборчі м’язи, хоча і знаходяться на значній відстані. 

Другий тур для Кличка може стати вкрай непрогнозованим із можливістю завершити другу каденцію у кріслі мера без перспектив перестрибнути на третій. Чи буде це двобій «Кличко VS Пальчевський», як прогнозують букмекери, чи інші конфігурації на кшталт «Кличко VS Притула», але факт лишається фактом. 15 листопада здебільшого гратиме антирейтинг. Незадоволені кияни пригадають і відсутність нових станцій метро за 6 років, і мільярдну корупцію на Шулявському шляхопроводі та Подільсько-Воскресенському мосту, і хаотичну забудову, і ту ж зруйновану дощову каналізацію. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!