Блог

Олексій Голобуцький: "Слуги" таки усунуть голову ВР

Хакнути ВР - і що далі? Яким коштом Зекоманда розраховує утримувати авторитаризм?

0

comments10249

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Хакнути ВР - і що далі? Яким коштом Зекоманда розраховує утримувати авторитаризм?
--
В четвер, ймовірно, Разумкова буде знято з посади спікера ВР. Навіть якщо з 240 голосів за внесення цього питання до порядку денного частина голосувала "за" тільки з розуміння, що це ні до чого не зобов'язує їх в четвер, все одно запас голосів достатній для зміни керівництва парламенту.

Отже, через особисті мотиви президента буде знято голову парламенту в парламентсько-президентській республіці. Наскільки буде дотримано формальну процедуру - вже не важливо. Головне, що повністю руйнується система балансів у владі.

Законодавча гілка влади втратила останні ознаки незалежності і демонструє вже повну підпорядкованість виконавчій гілці. Судова гілка всіляко гальмує реформування, але ще сяк-так тримається. Хоча перспективи колапсу досі лишаються.

Ну і очевидно, що ми отримали додатковий пункт претензій в діалозі з Заходом. Поки вони намагались жорстко обстоювати незалежність антикорупційних структур від президентської влади, та грубо хакнула головну законодавчу структуру.

А нам же явно знадобиться ще до кінця цього року будь-яка допомога від Заходу. В контексті нищення незалежності парламенту перспективи щось отримати в нас мінімальні. І це ще оптимістичний прогноз.

Наслідки зламу державного ладу, ґрунтованого на незалежності трьох гілок влади, явно будуть набагато масштабнішими, ніж обіцяли Зеленському.

Ну і суто практичне питання. До нас не йдуть косяками крупні інвестори з мільярдними вкладеннями (для цього потрібна та ж ліберальна економіка і незалежні суди - або достатньо велика маржа, що виправдала би ризик вкладень без цих умов). Ми не можемо розраховувати на ренту від продажу вуглеводнів чи будь-яких копалин. Нам не вдасться стати державою паразитарного типу як невелика 10-мільйонна Білорусь.

То за рахунок яких саме резервів президентська команда розраховує йти шляхом утвердження авторитаризму? Адже це реально дороге задоволення - тримати під жорстким контролем чималу державу.



Теги:
comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!