Блог

Олексій Голобуцький: "Точної дати немає" - розмови Зеленського нецікаві Білому дому

А справ відповідно до списку Байдена не реалізовано жодної

0

comments7695

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Щодо зустрічі Байдена з Зеленським: Білий дім вніс уточнення, що «точної дати немає». Хоча українська сторона вже встигла заявити про зустріч ще влітку, буквально в липні, як про майже доконаний факт. 

 

Однак на цей момент вже ясно: для літньої зустрічі Зеленський просто не встигає реалізувати бодай щось з вимог США. Не чути навіть про найшвидше і найпростіше: передачу Америці документів на Коломойського для доповнення матеріалів слідства. 

 

Вже всім ясно, що без конкретних результатів за всіма позначеними Байденом напрямками зустріч не відбудеться через відсутність тем для розмови. І тільки Зеленський досі впевнений, що точно поможуть гарні безпекові гасла на кшталт сьогоднішнього з твіттера «Вірю, що наші партнери США і Німеччина [щоправда, ОП обійшовся прапорцями-емодзі для позначення держав, не подужав стільки літер] спільно протистоятимуть агресору, а не заохочуватимуть його». 

 

Що значить, відсутність дипломатичного і політичного досвіду в оточенні президента: нема кому пояснити базові моменти. Нема кому навіть зрозуміти ті базові моменти. Все будується на якихось штампах з серіалів і кіно – «як має виглядати справжня велика політика і діалог державних лідерів». 

 

Тому Зеленський вже два роки ніяк не може зрозуміти: Америка не «за» і не «проти» України. За жодних обставин вона не обере нашу сторону або сторону наших ворогів – бо це не вкладається в державні принципи Штатів. 

 

В Америки є стратегія на десятиліття: її реалізовувалось до того, як Зеленський став президентом, її буде реалізовуватись і після того, як Зеленський перестане бути президентом. Залежно тільки від того, які кроки будуть для Америки вигіднішими відповідно до зміни обставин. А не від того, чи достатньо ефектно президент України демонструє президенту США приязнь і дружні почуття. 

 

Україна однозначно визнана такою, що входить в зону безпосередніх інтересів США. Не тому, що ми такі хороші чи цінні. А тому, що так вигідно Америці в стратегічній перспективі. Відповідно, всі теперішні спроби ОП загравати з Китаєм, демонструвати чергову екзотичну «багатовекторність», а заодно «самостійність і незалежність від зовнішнього американського управління» нічого не значать. 

 

Якщо американці захочуть (точніше, якщо визнають цей варіант найбільш вигідним для себе), то легко й невимушено в найкоротші терміни зроблять так, що Зеленському з його химерними геополітичними іграми стане дуже погано. Зрештою, в нас майже 40-мільйонна держава з купою політичних і громадських лідерів. Буквально за кілька днів знайдеться купа претендентів на посаду українського президента, які готові бути набагато більш проамериканськими, ніж Зеленський. 

 

Тому хтось з ОП мусить взяти на себе нелегку місію і донести до Зеленського, що варто припиняти ці безсенсові ігри «отримай допомогу від Америки, але з демонстрацією, що та Америка тобі нахрін не здалась, ти лідер суверенної держави!». А до того має знайтись котрийсь сталкер, котрий пояснить це працівникам ОП. 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!