Блог

Віталій Бала: Тріумфальна п'ятірка

"Дипломатія претензій" від Зеленського продовжується.

0

comments6571

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

                                                       Тріумфальна п’ятірка

             (Про політиків, які мають найбільшу підтримку у президентському рейтингу)

Отже, на що, на які заяви, дії цих політиків на цьому тижні, я звернув увагу.

Останні соціологічні дослідження демонструють, що Володимир Зеленський продовжує випереджати всіх учасників «Тріумфальної п’ятірки»  і посідає перше місце. 

За результатами опитування центру SOCIS, яке було опубліковане 9 червня, за Володимира Зеленського готові проголосувати 28,1% українців, які визначилися і будуть голосувати. На другому місці Петро Порошенко з 16,7%, на третьому місці Юлія Тимошенко з 12,2%, далі йдуть Ігор Смєшко – 9,6% та Юрій Бойко – 9,2%.  

За результатами опитування КМІСу, проведеного 1-7 червня, Володимира Зеленського підтримало б 30,6% серед тих, хто визначився, далі йдуть Петро Порошенко -17,4%, Юлія Тимошенко – 12,7, Юрій Бойко – 10,6% та Ігор Смєшко – 8,1%.

Володимир Зеленський 

Протягом цього тижня президент Володимир Зеленський багато уваги приділив зовнішній політиці, що було пов’язано із самітом НАТО, самітом ЄС-США та зустріччю президента США Джо Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним. Заяви і дії президента Зеленського стосувались надання більшої підтримки Україні нашими західними партнерами і у першу чергу з боку США. Він навіть з’їздив на передову на Донбасі з американською телекомпанією  СBS. Мова загалом йшла про членство України у НАТО, яке за заявами Зеленського повинні чітко пообіцяти та назвати термін. Така публічна «дипломатія претензій», на мою думку, є хибною і точно не прискорить вступ України до НАТО.  А після саміту НАТО Зеленський поспішив заявити, написавши у Twitter, що у НАТО погодились на вступ України до НАТО. Насправді Джо Байден заявив, що боротьба з корупцією і проведення реформ стане запорукою до отримання ПДЧ і вступу до НАТО. Тобто, Зеленський не спромігся чи не захотів боротись з корупцією, проводити реформи, щоб Україна відповідала стандартам НАТО, але вирішив, що публічно має право фактично шантажувати НАТО, безпосередньо Джо Байдена, що виглядає не тільки несерйозно, але й нічого доброго Україні не дасть.

 

Петро Порошенко

Петро Порошенко  на цьому тижня був дуже активним, що пояснюється намаганням нівелювати негативні наслідки від оприлюднення телефонних розмов Віктора Медведчука. Порошенко коментував зовнішньополітичні події, як саміт НАТО, зустріч Байдена і Путіна, давав поради, що робити і на фоні Зеленського виглядав переконливо і фахово. Достатньо добре у ЗМІ був розрекламований візит Петра Порошенка 18-20 червня до Туреччини, де за повідомленнями про його візит, Порошенко повинен зустрітись з високопосадовцями країн-членів НАТО. А наприкінці тижня адвокати Петра Порошенка звернулись у суд з позовом до Дмитра Гордона, який звинуватив Порошенка у «здачі» Маріуполя у 2014 році російському керівництву. Загалом всі дії і заяви Петра Порошенка є захистом від звинувачень, які були озвучені саме після оприлюднення телефонних розмов Віктора Медведчука з російськими високопосадовцями. На цьому тижні, на мою думку, Петро Порошенко деякою мірою зміг змістити акценти з негативу про нього на його дії у середині країни та заяви стосовно важливих міжнародних подій цього тижня.

                

Юрій Бойко

Юрій Бойко критикував чинну владу за пусті заяви, на його думку, стосовно звернення Верховної Ради до Конгресу, надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО і закликав до миру на Донбасі. Одним з першочергових рішень повинно стати прийняття Верховною Радою постанови ОПЗЖ із зверненням до лідерів «Нормандського формату» про необхідність термінової зустрічі. Дивно, що Бойко не вважає таку постанову також пустою. Загалом всі його заяви і дії були спрямовані чітко на електорат партії ОПЗЖ. Бойко мав би бути більш активним, враховуючи проблеми у Медведчука, але поки що йому це не дуже вдається, що показують результати соціологічних досліджень. Раніше він був на другому місці, згодом посідавв третє, а зараз все частіше опитування показують його на четвертому місці президентського рейтингу.

 

Юлія Тимошенко

Для Юлії Тимошенко фактично місяць червень став дуже сприятливим. Юлія Тимошенко виступає головним захисником української землі та аграріїв. Партія Батьківщина ініціювала проведення референдуму стосовно продажу землі, але ЦВК  відмовила в реєстрації ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони розпродажу сільськогосподарської землі, що дало новий імпульс для активності, як Юлії Тимошенко так і партії Батьківщина. Влада відмовляючи Тимошенко у проведенні референдуму щодо продажу землі, хоче провести референдум про статус олігархів, хоча закон про боротьбу з олігархами підтримують значно менше українців, аніж референдум про землю. Крім цього, Юлія Тимошенко одразу ж зреагувала на підвищення цін на газ на 50% і вимагає скасувати це рішення. На сьогоднішній день Юлія Тимошенко виступає у ролі головної захисниці українців від свавілля чинної влади, що позитивно сприймається і дає можливості для збільшення прихильників і Тимошенко, і партії Батьківщина.

Ігор Смєшко

Ігор Смєшко активно виступав на телебаченні, говорив правильні і розумні речі, але це більше нагадувало виступи експерта, аніж політичного лідера. Він і досі залишається на п’ятому місці у президентському рейтингу за соціологічними опитуваннями, хоча за опитуванням центру SOCIS посів вперше четверте місце з рекордними для себе результатом у 9,6%

На цьому тижня «Тріумфальна п’ятірка» виглядає наступним чином:

  1. Юлія Тимошенко
  2. Петро Порошенко
  3. Володимир Зеленський
  4. Ігор Смєшко
  5. Юрій Бойко


comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!