Блог

Віталій Бала: Тріумфальна п'ятірка

Ринок землі та деолігархізація

0

comments6267

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

                                                       Тріумфальна п’ятірка

             (Про політиків, які мають найбільшу підтримку у президентському рейтингу)

Отже, на що, на які заяви, дії цих політиків на цьому тижні, я звернув увагу.

На цьому тижні не було оприлюднено нових соціологічних досліджень. Останнє, проведене  Центром Разумкова з 11 по 16 червня 2021 року. Згідно результатів цього опитування, рейтинг Зеленського - 32,4% серед тих, хто визначився( у квітні було 28,3%). Друге місце за Петром Порошенком, якого готові підтримати 17,2%. Далі йдуть Юрій Бойко з 13% та Юлія Тимошенко з 9,8%. На п’ятому місці, незрозуміло для мене за рахунок чого, вже багато місяці поспіль Ігор Смєшко з 7%.

Володимир Зеленський 

Протягом цього тижня президент Володимир Зеленський мав можливість робити багато заяв і дій. На день Конституції, 28 червня, він подав до Верховної Ради законопроект про великий герб України. Це можна пояснити бажанням бути у підручниках історії, як президент, за часів каденції якого був прийнятий великий герб України. Верховна Рада проголосувала за законопроект Зеленського № 5599 про деолігархізацію. З 1 липня в Україні запрацював ринок землі. Тобто, на цьому тижні Володимир Зеленський отримав можливість вести активну публічну інформаційну діяльність з цих питань протягом наступних декількох тижнів, а можливо і місяців, говорячи про виконання своїх передвиборчих обіцянок. Команда президента розраховує на збереженні рейтингу Зеленського, щоб він залишався на першому місці і виглядав, як безальтернативний лідер.

 

Петро Порошенко

Петро Порошенко переживає не найкращі часи своєї політичної діяльності  через оприлюднення телефонних розмов Віктора Медведчука з російськими високопосадовцями та представниками ОРДЛО. Навіть закон про деолігархізацію, проти якого виступає він та партія ЄС, несе можливі репутаційні втрати для Порошенка. Адже, без сумніву, у випадку прийняття цього закону, РНБО України внесе  його прізвище у список олігархів, яких чинна влад звинувачує і буде звинувачувати у всіх проблемах в Україні. 

                

Юрій Бойко

Юрій Бойко мав можливість критикувати чинну владу, через дії влади, стосовно можливого референдуму стосовно Донбасу, про що говорив Зеленський і стосовно РНБО України, яку він назвав таємною канцелярією та виступав за відставку чинної влади, яка систематично порушує Конституцію. А законопроекти розглянуті на позачерговій сесії ВР 1 липня, він назвав політичним сміттям.

 

Юлія Тимошенко

Для Юлії Тимошенко запровадження з 1 липня ринку землі дало додаткову можливість актуалізувати питання референдуму про продаж землі, який влада не дає провести, коли ЦВК відмовилась реєструвати ініціативну групу з проведення референдуму. Тимошенка закликала українців не продавати свої паї. Тепер партія Батьківщина може організувати не тільки звернення до суду, але й акції протесту фермерів, які будуть мобілізаційним фактором не тільки прихильників Юлії Тимошенко, але й противників Зеленського.

Смєшко Ігор 

Ігор Смєшко не проявив якоїсь активності на цьому тижні, хіба що згадувався серед лідерів партій, які мають перспективу  на проходження до Верховної Ради на майбутніх парламентських виборах. 

 

На цьому тижня «Тріумфальна п’ятірка» виглядає наступним чином:

  1. Володимир Зеленський
  2. Юлія Тимошенко
  3. Юрій Бойко
  4. Петро Порошенко
  5. Ігор Смєшко


comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!