Блог

Віталій Бала: Тріумфальна п'ятірка

Чи допоможе Порошенку візит до Нью-Йорка?

0

comments6573

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Тріумфальна п’ятірка

(Про політиків, які мають найбільшу підтримку у президентському рейтингу)

Отже, на що, на які заяви, дії цих політиків на цьому тижні, я звернув увагу.

На цьому тижні було оприлюднено аж чотири нових соціологічних дослідження. Але, на мою думку, варто розглядати тільки два опитування, проведене відомими організаціями, КМІС та соціологічною групою «Рейтинг». КМІС провів своє дослідження з 22 по 29 червня та опитав 2031 респондента, а група «Рейтинг» 30 червня-3 липня, опитавши 2500 респондентів. У дослідженні КМІС я звернув увагу на 52,7% опитаних, які не схвалюють діяльність Володимира Зеленського, а 34,1% підтримують. Крім того, 64% вважають, що справи у країні йдуть у неправильному напрямку, а 20% схвалюють напрямок руху справ. Це цікаво, тому що у дослідженні групи «Рейтинг» рівень недовіри перевищує і рівень довіри і складає 52% недовіри проти 46% довіри. Загалом Володимир Зеленський очолює президентський рейтинг і за результатами дослідження групи «Рейтинг» за нього проголосували б 29,1% серед тих, то визначився, далі йдуть Петро Порошенко – 13,4%, Юрій Бойко – 12,5%, Юлія Тимошенко – 11,3% та Ігор Смєшко – 8,7%. П’ятірка лідерів президентського рейтингу не змінилась, але різниця у підтримці другого, третього і четвертого місць не перевищує статистичної похибки. Боротьба за друге місце загострилась, хоча Зеленський поки що суттєво випереджає своїх опонентів. 9 липня було оприлюднене ще одне дослідження SOCIS і як приклад заангажованості наведу результати цього опитування. Володимир Зеленський – 28,8% серед тих, то визначився, на другому місці Петро Порошенко – 18,4%, аж не п’ять відсотків більше у порівняні з іншими дослідженнями, а тепер увага, на третьому місці з феноменальними 10,3% Ігор Смєшко, Юлія Тимошенко на четвертому місці з скромними 8,5%, а Юрія Бойка ще менше, аж 7,9%. Очевидно, що такі результати створюють ілюзію, що саме Порошенко є єдиним, хто здатен боротись із Зеленським, хоча насправді Порошенко, Тимошенко і Бойко мають приблизно однакову підтримку на сьогоднішній день. А про фантастичний ріст рейтингу Ігоря Смєшка, то взагалі, просто феєрично.


 

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський побував з робочим візитом у Литві, провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, наклав вето на законопроект №3711-д про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), присвоїв звання генералів чотирьом полковникам поліції, призначив нового голову Івано-Франківської обласної адміністрації і зробив багато ще президенських справ. Але, я б акцентував увагу на його заяві у Вільнюсі про перелік реформ, які відкриють Україні можливості для вступу у НАТО. Таке враження, що реформи в Україні потрібні для вступу у НАТО, а не для побудови успішної економіки та підняття рівня життя громадян. Але, з точки зору медійної активності, безумовно Володимир Зеленський випередив своїх конкурентів.


 

Петро Порошенко

Петро Порошенко був також активним протягом цього тижня, навіть встиг приїхати в український Нью-Йорк(перейменований Новгородськ у Донецькій області), щоб встановити табличку на в’їзді міста. Подав позов проти президента Зеленського і громадської організації “Том 14”. Мова йде про записи телефонних розмов Віктора Медведчука. Порошенко, вимагає оприлюднити всі записи і визнати протиправними дія, які приховують такі записи від суспільства. Хід правильний, але ці записи вплинули і ще вплинуть на репутацію Петра Порошенка, тому подивимось, що буде в нових записах. Петро Порошенко заявив, що готовий прийти на засідання ТСК щодо справи «вагнерівців» і сказав, що і Зеленський повинен прийти. Також на цьому тижня Порошенко очолив антипрезидентський рейтинг, про що багато говорили і писали.

 

Юрій Бойко

Юрій Бойко, як і повинен робити лідер ОПЗЖ, критикував чинну владу. На цьому тижні він говорив про нову хвилю епідемії коронавірусу через штам «Дельта» і неготовність влади. Не забув згадати і про ініціативу влади арештовувати кошти на рахунках через борги ЖКГ.


 

Юлія Тимошенко

Юлія Тимошенко маючи образ головного захисника української землі, продовжує свою активність у цьому питанні. За результатами соціологічного опитування КМІС, оприлюдненого на цьому тижні, 77,1% українців підтримують проведення референдуму про заборону продажу сільгоспземлі, тому у Тимошенко на найближчі місяці, а можливо і довше, тема ринку землі буде основною в її політичній діяльності. За рейтингом довіри оприлюдненому цього тижня, Юлія Тимошенко займає друге місце, після Володимира Зеленського.

Смєшко Ігор

Ігор Смєшко, як і на минулому тижні, мені запам’ятався тільки присутністю його прізвища у соціологічних дослідженнях, яких було, як я зазначив, аж чотири. Особливо знаковим є дослідження SOCIS, у якому він посідає третє місце. Але у моєму рейтингу він так і залишився на п’ятому.

На цьому тижні «Тріумфальна п’ятірка» виглядає наступним чином:

1. Володимир Зеленський

2. Юлія Тимошенко

3. Петро Порошенко

4. Юрій Бойко

5. Ігор Смєшко



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!