Блог

Віталій Бала: Тріумфальна п'ятірка

Хто був найактивнішим та вправнішим з п'ятірки президентського рейтингу

0

comments7658

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

                               Тріумфальна п’ятірка

На сьогодні, 7 травня, протягом цього тижня було представлено два соціологічні дослідження, які у мене викликали, м’яко кажучи подив, у першу чергу це стосується соціологічного дослідження КМІСу, менше питань до Центру Разумкова, але й там не все так просто. Рейтинг у двох дослідженнях очолює Зеленський, але КМІС дає більше, аж 31,4%, тих, хто має намір голосувати та визначився із вибором, а центр Разумкова 28%, що також немало, враховуючи те, що ніяких суттєвих досягнень у країні не відбулось, щоб рейтинг влади почав зростати, все зовсім навпаки, особливо стосовно вакцинації, яка провалена і щодня від Ковід-19 помирає понад 300, а інколи і 400 українців. За Петра Порошенка проголосували б за даними КМІСу  18,1%, лідерку ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко  11,9%, Юрія Бойка 9,6%, що перемістило його на четверте місце, який завжди був або на другому, або на третьому місці, а от  Ігоря Смєшко показав просто «фантастичний» ріст рейтингу і за цим опитуванням його вже підтримують 10,4%. Центр Разумкова дає Петру Порошенку дає ті ж 18,1%, а от Юрій Бойко займає друге місце і має підтримку 14,5% на відміну від 9,6% за даними КМІСу, різниця суттєва. За Юлію Тимошенко готові проголосувати 10,5%, а за Ігоря Смєшка 6,2%, що також не співпадає з результатами КМІСУ і він посідає четверте місце. Склалось враження, що замовники, або замовник мають тісні стосунки з офісом президента, адже обидва дослідження, на мою думку, «завищили» рейтинг Зеленського, хоча центр Разумкова був більш обережним.

Отже, на що, на які заяви, дії цих політиків на цьому тижні, я звернув увагу.

Володимир Зеленський, президент України, на цьому тижні займався зовнішньою політикою.

  • Відвідав з візитом Польщу, запросив і отримав згоду президента Польщі Анджея Дуди приїхати на відкриття Кримської платформи 23 серпня. Підписав під час візиту до Польщі спільну декларацію з президентами Польщі, Латвії, Литви та Естонії.
  • Зустрівся у Києві 6 травня з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, який був з візитом в Україні, що було більше добре для України і українського народу, аніж для Зеленського. Фактично Блінкен і поставив завдання чинній українській владі виконувати свої зобов’язання, що було неприємно для Зеленського. І саме від їх виконання залежить співпраця американської адміністрації президента США з офісом президента України. Зеленський під час короткої прес-конференції продемонстрував невпевненість і певну розгубленість відповідаючи на незручні питання іноземних журналістів, хоча офіс президента і «зачистив» присутність українських журналістів.
  • Зустрівся з міністрами закордонних справ Нідерландів, Бельгії та Люксембургу.

Петро Порошенко, він намагався бути активним в інформаційному просторі, що йому певною мірою вдалося, хоча були і відверті маніпуляції.

  • Закликав чинну українську владу відреагувати на санкції Росії проти посадовців Європарламенту та Єврокомісії, що було б правильно.
  • А от візит держсекретаря Ентоні Блінкена став для Петра Порошенка, на мою думку, продемонстрував не найкращі якості команди п’ятого президента. Мова йде про інформацію, яка була розповсюджена, зокрема і партією Європейська солідарність, про ніби то зустріч Порошенка і Блінкена, навіть було оприлюднене фото 2015 року. Насправді Блінкен зустрічався у Верховні Раді з спікером Дмитром Разумковим та керівниками фракцій та груп.

Юлія Тимошенко,

  • на зустрічі з Ентоні Блінкеном звернулась з проханням допомогти Україні придбати якісні вакцини Pfizer проти коронавірусної інфекції COVID-19 для захисту громадян. Тобто загалом надала перевагу питанням, які чомусь публічно проігнорували учасники «Тріумфальної п’ятірки» що на мою думку, було більш доречно і правильно, аніж намагатись сфотографуватись з держсекретарем США. 
  •  6 травня Тимошенко відвідала Львів, який святкував День Львова, 765 річницю свого заснування., що також було доречно і правильно технологічно.

Юрій Бойко, як і загалом ОПЗЖ, коментував і робив заяви стосовно 2 та 9 травня, що зрозуміло.

  • 2 травня Юрій Бойко разом з однопартійцями поклали квіти біля Будинку профспілок в Одесі вшановуючи загиблих 2 травня 2014 року.
  • Також побував на зустрічі з держсекретарем Ентоні Блінкеном
  • Юрій Бойко заявляв про  пільги для ветеранів війни та дітей війни.

Смєшко Ігор фактично запам’ятався тільки присутністю свого прізвище у соціологічних дослідженнях, де у дослідженні КМІСу посів друге місце, що спонукало для обговорення експертів та журналістів.

P.S. На цьому тижні найбільш  інформаційно активним був Володимир Зеленський. Візит до Польщі, візит держсекретаря США до Києва, а також візит трьох міністрів закордонних справ Бельгії, Нідерландів та Люксембургу дали йому можливість бути у фокусі ЗМІ. Але, найкраще, на мою думку, на цьому тижні проявила себе Юлія Тимошенко, хоча за активністю поступилась, як Зеленському так і Порошенко.  І перший, і другий зробили помилки та прорахувались у своїх бажаннях і намаганнях  отримати бонуси від  візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!