Блог

Олексій Голобуцький: Україна довго вмовляла США стати учасниками перемовин з РФ - щоб після отримання згоди анонсувати двосторонній формат

Офіційними особами України раптом знов було піднято тему "особистої зустрічі Зеленського з Путіним".

0

comments8150

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Офіційними особами України раптом знов було піднято тему "особистої зустрічі Зеленського з Путіним".

Однак для чого? Хтось прогнозує якийсь позитивний для нас результат від такої зустрічі? Прессекретар Путіна Пєсков одразу позначив межі допустимого порядку денного: "Путін готовий до діалогу з Зеленським, але за винятком тих тем, які безсенсово обговорювати". А це, фактично, взагалі всі теми стосовно російської відповідальності за анексію, окупацію, війну, ПП-2 тощо. То про що говоритимуть? Про здоров'я питатимуть? Спорт обговорюватимуть?

Такі репліки щодо особистого діалогу "ні про що" виглядають доволі дивно. Особливо момент їх появи - якраз в день оприлюднення заяви американського посольства в Києві "Росія має вивести свою зброю та сили та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами. Росія має взяти на себе відповідальність за припинення конфлікту, розпочатого нею на сході України".



Ну ж як мінімум трохи абсурдно виглядає: спочатку банкова (в особі віцепрем'єрки Стефанишиної) підставово хвалиться залученням врешті США до процесу врегулювання питання окупованого Донбасу й Криму. Потім посольство США підтримує ці відомості відкритою і однозначною, дуже прямою як для дипломатії вимогою до Росії. А потім раптом вмикається обговорення "особистої зустрічі Зеленського з Путіним".

Тоді як логічним був би геть інакший формат: зустріч за посередництва і за прямої участі представників США. Буде це особисто Байден, делегація Конгресу, спецпредставник в Україні абощо... Головне, що і в цьому аспекті реалізовувався би принцип, на якому Україна так довго наполягала: пряма участь США в розв'язанні конфлікту.

А зараз наша позиція виглядає непослідовною: так довго вимагати включення США до процесу, отримати згоду у перші прямі дії - і тоді раптом оголосити бажання отримати формат обговорення "без США".

Окремі гілки влади просто не узгодили обопільно позиції? Чи хтось знов щось не встиг пояснити Зеленському - як тепер слід робити заяви на тлі результатів візиту до Вашингтону?



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!