Блог

Олексій Голобуцький: «Вагнергейт» після фільму Bellingcat: 4 версії офіційної позиції

Коротко: влада ігнорує реальність і схиляє до цього суспільство. Сумнівно.

0

comments5179

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

«Вагнергейт» після Bellingcat: 4 версії офіційної позиції

1.1. «Зливу не могло бути навіть як хтось пробував, бо «хтось» повноважень не мав»
1.2. «Зливу не було, бо всі й самі зрозуміли, що це російські військові»
1.3. «Нічого такого і не повідомили, це мильна бульбашка без доказів»
1.4. «Всі ті, хто повідомляв про злив, - злочинці, держзрадники, агенти РФ і краще би застрелились».
--
З точки зору політтехнологій, варіабельність непогана і підхід доволі грамотний. Але все ж і заскладний, і надмірний. Перестарались і надто голосно кричать.

Соціологія вже не раз засвідчила: більшості виборців подібні факапи влади не цікаві. Навіть якщо це справжня державна зрада і практично відкрита робота ворожого агента в найвищих владних структурах. Для більшості це залишається далекою від їхнього життя абстракцією. А меншість, для якої це важливо, не є і вже не буде електоратом Зеленського і «слуг». Тобто, не є цільовою аудиторією інформаційної кампанії.

Виборцям Зеленського цікаві більш приземлені речі, напряму пов’язані з грошима. Тому розкрутка офшорного скандалу на них вплине більше. Чи провал обіцяної «тисячі Зеленського» з цілком об’єктивних причин бюджетного дефіциту.

Рейтинг Зеленського і його партії ще дуже далекий від «дна»: не варто забувати, він досі лишається найрейтинговішим політиком і перемагає будь-кого в другому турі, а СН – найрейтинговіша партія попри щоденні факапи і скандали. І розслідування Bellingcat – точно не те, що звалить цю владу.

 

 

 


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!