Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments5318

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Бразилія

У Бразилії, через рясні дощі у найбільшому штаті країни Амазонас, значно піднявся рівень води у річках, що спричинило найбільший паводок у країні за останні сто років.

  1. Словенія

17 травня, у Словенії, відбувся саміт лідерів країн Західних Балкан: Албанії, Північної Македонії, Чорногорії, Косова, Боснії і Герцеговини та Сербії. Словенії та Хорватії, які вже є членами ЄС,  виступають за їхню спільну євроінтеграцію.

  1. Естонія

В Естонії почалися великі військові навчання НАТО «Весняний шторм», які пройдуть з 17 травня по 5 червня.  У цих навчаннях беруть участь військовослужбовці країн Балтії, Польщі, США, Великої Британії, Франції, Данії та Італії.

  1. Франція

18 травня у Парижі відбувся саміт, за ініціативою Франції, у якому взяли участь тридцять лідерів африканських та європейських країн. Метою саміту було надання допомоги економікам африканських країн, спасіння їх від фінансової кризи, яка загрожує їм після пандемії Ковід-19, допомога у вакцинації. За оцінками МВФ, країнам Африки, для подолання наслідків пандемії Ковід-19, потрібно буде 285 млрд.дол. до 2025 року. На саміті домовились про 33 млрд.доларів, хоча президент Франції Макрон розраховував зібрати 100 млрд.дол.

  1. Ісландія

Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вперше після обрання Джо Байдена зустрілися в середу, 19 травня, у Рейк’явіку в надії пом'якшити дуже високу напруженість між двома країнами напередодні можливої зустрічі Байдена і Путіна.

  1. Європейський Союз

19 травня, 27 країн-членів ЄС домовились  відкрити двері Європейського Союзу для туристів з третіх країн, які отримали повну вакцинацію. Щоб в'їхати, туристам потрібно буде надати підтвердження, що вони отримали останню дозу вакцини більше ніж за чотирнадцять днів. Приймаються лише вакцини, схвалені ЄС або Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

  1. Близький Схід

Припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС у секторі Газа набуло чинності о другій годині ночі у п’ятницю, 21 травня, з метою припинення одинадцяти днів інтенсивних бойових дій.

  1. Гренландія

Держсекретар Ентоні Блінкен у четвер заявив, що США більше не зацікавлені у купівлі Гренландії. Купити Гренландію хотів президент Дональд Трамп, який навіть скасував свій візит до Данії у вересні 2019 року після того, як прем’єр-міністр Данії заявила, що Гренландія не продається.

  1. США

21 травня, у п’ятницю на спільній прес-конференції у Білому домі Джо Байдена та президента Південної Кореї Мун Чже Іном, обидва підтвердили їхню прихильність до діалогу з КНДР, зустрічі з Кім Чен Ином але за певних умовив, зокрема і питання денуклеаризації КНДР.

  1. Світ

У 2020 році щосекунди одна людина була змушена тікати в межах своєї країни, що склало загальну кількість внутрішньо переміщених людей до рекордних 55 мільйонів осіб за підрахунками двох неурядових організацій, які підраховують кількість внутрішньо переміщених осіб у світі. Таким чином, навіть незважаючи на обмеження пов’язані з пандемією Ковід-19, така кількість внутрішньо переміщених осіб найбільша  за десять років підкреслили у Центрі моніторингу внутрішнього переміщення (IDMC) та Норвезькій раді з питань біженців (NRC) .



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!