Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments7085

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

  1. Білорусь

У неділю, 23 травня, в аеропорту Мінська примусово посадили літак компанії Ryanair, через повідомлення про бомбу на борту, який летів за маршрутом Афіни-Вільнюс. На борту літака перебував Роман Протасевич, колишній головний редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA, якого одразу ж арештували. Лідери Європейського Союзу вирішили у понеділок ввечері закрити свій повітряний простір  Білорусі та прийняти новий набір санкцій проти режиму Олександра Лукашенко,

  1. Індія

Індія переступила поріг 300 000 смертей від коронавірусу, ставши третьою країною у світі, яка досягла цієї цифри, після США та Бразилії. На початок тижня сукупна кількість забруднень перевищила 26,7 мільйона.

  1. Малі

24 травня, у понеділок, малійські військові, через незадоволення новим перехідним урядом, після перевороту у серпні 2020 року, затримали президента та прем’єр-міністра і вивезли їх у військовий табір Каті, за 15 кілометрів від столиці Бамако. Вони вимагають розпуск уряду та призначення нового прем’єр-міністра.

  1. Близький Схід

Державний секретар США Ентоні Блінкен розпочав тур на Близький Схід у вівторок, 25 травня, в Ізраїлі в надії зміцнити перемир'я між єврейською державою та палестинським ХАМАС і проведення переговорів в Єрусалимі з прем'єр-міністром Ізраїлю Бенджаміном Нетаньяху та в Рамаллі з президентом Палестини Махмудом Аббасом, який, однак, не контролює сектор Газа, територію, якою керують ісламісти ХАМАС.

  1. Сирія

26 травня тут пройшли вибори президента у районах, які контролює Башар Асад, який обирався на четвертий президентський термін. Туреччина образу ж заявила, що не визнає ці вибори, а країни Заходу назвали ці вибори нелегітимними. Як і передбачалось, Башар Асад отримав  95,1% і був обраний на четвертий семирічний термін.

  1. США

Президент США Джо Байден у середу, 26 травня, наказав американським спецслужбам розслідувати походження коронавірусу, публічно вказавши, що його адміністрація серйозно сприйняла можливість випадкового витоку з лабораторії  та доповісти про це протягом 90 днів.

  1. Франція

Французька фармацевтична група Sanofi оголосила у четвер, 27 травня, про початок широкомасштабних випробувань для свого основного проекту вакцини проти Covid-19, розробленого спільно з британським GSK, підтверджуючи розрахунок на випуск цього продукту в кінці 2021 року.

  1. Франція

Відомий музей світу Лувр, вперше за його 228-річну історію, очолить жінка. Президент Франції Еммануель Макрон призначив керівником Лувру Лоранс де Карс.

  1. Великобританія

Вперше в історії Королівського флоту за 500 років жінка стане адміралом. 47-річна коммодор Джуд Террі стане першою жінкою контр-адміралом.

  1. В’єтнам

У суботу, 29 травня, Ханой оголосив, що виявив новий варіант, що поєднує характеристики індійського та британського варіантів Covid-19, що швидко поширюється повітрям. Міністр охорони здоров'я Нгуен Тань Лонг заявив, що цей штам розповсюджується швидше, ніж інші варіанти штамів Covid-19 та швидко розмножується. Наразі В'єтнам, де проживає 97 мільйонів людей, щепив тільки трохи більше мільйона людей.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!