Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments7278

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світ про які варто згадати

  1. Ізраїль

Кнесет у неділю, 13 червня,  проголосував за новий коаліційний уряд на чолі з лідером радикальних правих груп Нафталі Беннеттом, який завершив 12 років безперервної влади під керівництвом Бенджаміна Нетаньяху

  1. Великобританія

13 червня завершився саміт країн G7. У підсумковому комюніке за результатами саміту «Великої сімки», який проходив 11-13 червня, лідери цих держав пообіцяли розподілити понад 1 мільярд доз вакцини Covid-19 до кінця 2022 року, щоб заповнити прогалину в імунізації в бідних країнах. Але слід зазначити, що ВООЗ вважає необхідними для захисту 70% світового населення 11 мільярдів доз. 

  1. Бельгія

Декларація, прийнята в понеділок, 14 червня, у Брюсселі за результатами щорічного саміту НАТО, відображає стурбованість членів Альянсу, які визнали, що  Китай становить загрозу безпеці  так кидає виклик міжнародному правопорядку так само як і  Росія.

  1. Великобританія

Прем'єр-міністр Борис Джонсон оголосив у понеділок, 14 червня, що остаточна фаза зняття всіх обмежень пов’язаних з Covid-19 відбудеться не 21 червня, а 19 липня, враховуючи епідемічну ситуацію в країні.

  1. Великобританія

У вівторок, 15 червня, Лондон оголосив, що досяг торгової угоди з Австралією після Brexit, яку британський уряд назвав "історичною". Це перша угода, досягнута Великобританією, яка не була просто оновленням або адаптацією тих, що існують між ЄС та іншими країнами. Британський уряд сподівається, що ця угода з Австралією легше відкриє двері для Угоди про всеосяжне та поглиблене транстихоокеанське партнерство(CPTPP), яке об'єднує 11 країн Америки та Азії. 

  1. Перу

На президентських виборах, після остаточного підрахунку голосів у другому турі, переміг кандидат від соціалістів, вчитель Педро Кастільо, який отримав 50,125% голосів. Його суперниця, донька колишнього президента Перу Кейко Фухіморі, яка вже втретє балотувалась у президенти, отримала 49,875% голосів.

  1. Швейцарія

 Гі Пармелен, президент Швейцарської Конфедерації, привітав Джо Байдена та Володимира Путіна у Женеву у середу, 16 червня, вдень перед віллою La Grange, де відбулась їхня зустріч, яка тривала три з половиною години. Президент США Джо Байден не ставив дуже високих цілей і у Швейцарії два лідери ледве заклали основи відносин, які ще далекі від нормалізації.

  1. США

У четвер, 17 червня, Верховний суд США відмовився скасувати закон про охорону здоров'я президента Барака Обами, який з моменту його прийняття в 2010 році дозволив 31 мільйонам людей отримати медичне покриття.  За таке рішення проголосувало семеро суддів, проти було двоє. Адміністрація президента Дональда Трампа намагалась протягом років скасувати Obamacare. Ця реформа охорони здоров’я була одним з наймасштабніших проектів в історії США з середини 1960-х років і вважається головним досягненням Барака Обами під час його перебування на посаді президента США. 

  1. ООН

У п’ятницю, 18 червня, Генеральна Асамблея ООН затвердила кандидатуру Антоніу Гутерреша на посаду Генерального секретаря ООН на другий термін.

  1. Іран

У суботу, 19 червня, колишній генпрокурор  Ібрагім Раїсі був оголошений новообраним президентом, за якого проголосувало 62% виборців. На ці вибори не були допущені відомі політики, включно з колишнім президентом Ірану Махмудом Ахмадинежадом. Явка була найнижчою після революції 1979 року і склала 48%.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!