Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments6475

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світ про які варто згадати

  1. Великобританія

11 липня британський мільярдер Річард Бренсон  здійснив перший туристичний політ у космос на суборбітальному літальному апараті Unity на висоті близько 90 км.

  1. Молдова

11 липня у Молдові відбулись дочасні парламентські вибори, на яких перемогла партія президентки Маї Санду партія «Дія і солідарність, яка набрала 52,8%.

  1. Болгарія

11 липня у країні відбулись дочасні парламентські вибори. Явка у трохи більше 40% стала найнижчою за всю історію парламентських виборів. За підрахунками 100% голосів,  коаліція колишнього прем’єр-міністра Бойко Борисова ГЕРБ-СДС (Громадяни за європейський розвиток Болгарії - Союз демократичних сил)  з 23,51% посіла тільки друге місце, а виграла вибори нова партія шоумена Славі Трифонова «Є такий народ» - 24,08%. Загалом до парламенту проходить шість політичних партій.

  1. Франція

Еммануель Макрон закликав до мобілізації у понеділок увечері, 12 липня, під час своєї телевізійної промови. Макрон вирішив розгорнути арсенал суворих заходів, щоб змусити французів зробити щеплення, і таким чином уникнути зриву темпів економічного відновлення.

  1. Бразилія

Федеральна поліція відкрила розслідування щодо президента країни Жаїра Болсонаро у справі індійської вакцини. Його звинувачують у закритті очей на підозру у корупції у придбанні індійської вакцини Covaxin. За даними ЗМІ індійська лабораторія Bharat Biotech спочатку пропонувала вакцину за 1,34 долара за дозу. Але Бразилія погодилася заплатити 15 доларів, більше, ніж за будь-яку вакцину, яку коли-небудь купувала країна. Розслідування, відкрите в понеділок, 12 липня, має бути завершене протягом трьох місяців.

  1. Куба

13 липня  Facebook, WhatsApp, Instagram і Telegram на Кубі були частково відключені. Це пов’язано з протестами, які почалися 11 липня, на яких тисячі кубинців висловлюють своє невдоволення діями влади під час пандемії коронавірусу.

  1. Руанда

Генеральний секретар Африканської континентальної зони вільної торгівлі Вамкеле Мене заявив, що Африка буде використовувати єдину валюту, щоб зекономити до 5 млрд.доларів на рік за конвертацію 42-х валют, які зараз використовуються на континенті.

  1. Бельгія

Європейська комісія оприлюднила у середу, 14 липня,  проект з дванадцяти законодавчих пропозицій з метою зменшення викидів парникових газів на континенті на 55% до 2030 року порівняно з 1990 роком. Зокрема, Європейська комісія пропонує зменшити викиди CO2 від нових автомобілів в ЄС до нуля з 2035 року, що фактично зупинить продажі бензинових та дизельних автомобілів на цю дату на користь 100% електричних двигунів.

  1. США

15 липня канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілась у вашингтоні з президентом США Джо Байденом. Меркель стала першим європейським лідером, якого прийняли у Білому домі після інавгурації Джо Байдена. Лідери двох країн наполягали на необхідності посилення співпраці між двома країнами на найближчі місяці та роки. Вони підписали спільну декларацію, в якій згадуються цінності, до яких вони прив'язані, і згадали про необхідність залишатися єдиними перед великими викликами, що стоять перед світом. Зустріч була дружньою, Байден  організовував  офіційну вечерю на її честь, але у них залишились також і розбіжності, зокрема, у питання «Північний потік-2».

  1. Китай

Згідно з повідомленням Центрального банку Китаю, тестування з цифровими юанями майже закінчилися. Вже продано понад 5 мільярдів доларів. Якщо Центральний банк Китаю не заявить конкретної хронології його запуску, цифровий юань може вже дебютувати на зимових Олімпійських іграх у Пекіні в 2022 році. Таким чином, Китай може бути однією з перших країн світу, що має власну віртуальну валюту.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!