Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments5571

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Туніс

Президент Тунісу Каїс Саїд у неділю ввечері, 25 липня, вирішив заморозити роботу парламенту на тридцять днів і взяв у свої руки виконавчу владу, після звільнення прем’єр-міністра. Про це він сказав у відеозверненні, також президент ввів комендантську годину на 30 днів. Спікер парламенту Тунісу Рашид аль-Ганнуші назвав такі дії президента державним переворотом.

  1. Афганістан

За інформацією, 25 липня,  Wall Street Journal, США посилюють авіаудари по талібам в Афганістані підтримуючи урядову армію, щоб не допустити захоплення талібами Кандагару, другого міста у країні. США має вивести свої війська з Афганістану до кінця серпня.

  1. Південна Корея

26 липня, у заяві президента Південної Кореї повідомили, що Пхеньян і Сеул домовились відновити свої канали зв'язку. Це відновлення комунікацій між двома країнами  відбудеться через тринадцять місяців після того, як Пхеньян в односторонньому порядку перервав їх у червні 2020 року. А у вівторок, 27 липня, Північна Корея та Південна Корея обмінялися своїми першими телефонними дзвінками  після тринадцяти місяців радіомовчання.

  1. Канада

Інуїтка і колишня дипломатка Мері Саймон стала у понеділок, 26 липня, генерал -губернатором Канади і увійшла в історію як перша корінна жителькою країни, що обійняла посаду федерального представника королеви Єлизавети II у Канаді.

  1. США

Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Іраку Мустафа Аль-Казімі підписали угоду в Білому домі, у понеділок, 26 липня, яка офіційно припиняє бойове завдання американських військ в Іраку у кінці 2021 року.

  1. Австралія

У країні продовжили карантин на місяць до 28 серпня, хоча він мав завершитись у кінці липня. Кількість щоденних випадків Covid-19 постійно зростає і стало зрозуміло, що варіант Delta ще не контролюється. В Австралії вакциновано тільки 13% населення.

  1. Перу

28 липня Перу відсвяткувало двохсотріччя своєї незалежності з новим президентом Педро Кастільо. У своїй інавгураційній промові колишній шкільний учитель пообіцяв правити з народом і для людей.

  1. Франція

Міністр оборони Франції Флоренс Парлі прийняла в середу, 28 липня, у Парижі свого ізраїльського колегу Бенні Ганца, який запевнив, що його країна ретельно  розслідує справу "Пегас. Франція вимагає від Ізраїлю пояснень щодо дій компанії NSO, розробника програмного забезпечення Pegasus, яке використовувалось для шпигунства за ноутбуками президента Еммануеля Макрона та кількох міністрів Франції.

  1. Французька Гвіана

О 23:00 за паризьким часом, у п’ятницю, 30 липня, був здійснений запуск ракети Аріана 5 з космодрому Куру, яка вивела на орбіту перший у світі перепрограмувальний комерційний супутник Eutelsat Quantum.

  1. США

Facebook опублікував фінансові результати у другому кварталі 2021 року, вдвічі збільшивши чистий прибуток у порівнянні з минулим роком до 10,4 млрд доларів та дохід у 29 млрд доларів. За таких темпів соціальна мережа може вперше перетнути у 2021 році планку 100 мільярдів доларів доходу від реклами протягом року



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!